Home / Utazás / Hotel / Újabb csúcs a Mátrában

Újabb csúcs a Mátrában

A Mátra kapujának nevezett Gyöngyösről indulnak a turistautak és az erdei kisvasutak a hegység frekventált helyeire. Bárhonnan induljon is a kiránduló, végső célja többnyire „az ország teteje”, vagyis a Kékes. Örök élményt nyújthat a kilátóból feltáruló 360 fokos panoráma. A 187 méteres TV-torony negyven méter magasan kiépített kilátószintjéről a Bükk és a Karancs vonulatain kívül, tiszta időben a Magas-Tátra is látható.


Minden évszakban érdemes felkeresni ezt a vidéket. A növények meg az állatok tavaszi zsongása után a nyári kánikulában hűs árnyékot adnak az erdők, melyek ősszel színpompás ruhát öltve készülnek a télre. A tél pedig arcot pirosító, tiszta levegővel várja az elszánt turistákat, de főleg a sísport megszállottjait.
Kékestető régóta a téli sportok központja. Az 1014 méteres csúcsra már síbusszal is feljuthatunk, ahol 1800 méteres kiszélesített sípálya várja a sportolni vágyókat. A felújított felvonók mellé a közelmúltban a gyermekek síliftet kaptak, a lesiklópálya pedig esti világítással toldja meg a nappalt. A technikai haladás lehetővé tette, hogy ha nem esik a hó (ami nálunk nem is olyan ritka), akkor hóágyúkkal fehérítik ki a hegyoldalt. Ezt a trükköt a szomszédos mátraszentistváni új sícentrumban is képesek bemutatni. A természetjáráson kívül tehát egyre több alkalom kínálkozik errefelé a téli sportok űzésére.


A csúcsról lefelé jövet – sítalpakon vagy csak úgy „cufúsz” – átmegyünk Mátraházán, a pormentes és ózondús levegőjű hegyi falucskán. Nyilván nem véletlen, hogy itt működik Magyarország legnagyobb tüdőgyógyintézete. Az 1930-as években épültek az első üdülők Mátraházán, majd a település gyorsan terebélyesedett, és manapság már sokféle szolgáltatással várja a hazai és külföldi vendégeket. Főként a téli szezonban sokáig hiányzott a kulturált szálláshely és az európai színvonalú kiszolgálás. A közeli Galyatetőn található viszonylag jó minőségű szálloda inkább a magashegyi levegőt kedvelők számára jelent megoldást. A síelők azonban érthetően Mátraházán és környékén szeretnék kipihenni izomlázukat. Nos, néhány éve ennek semmi akadálya, mivel itt található a négycsillagos Hotel Residence Ózon. A tengerszint felett több mint 700 méterre levő ultramodern szálloda mondhatni újabb csúcs a Mátrában. Aki nem hiszi, próbálja ki.


Ha a síelésben elfáradtunk (mert megunni nem lehet), kikapcsolódásképpen „a kertek alatt” átcsúszkálhatunk Mátraszentimrére. A falutól nyugatra betérhetünk a fallóskuti Mária-kápolnába. Gyönyörködhetünk az ismert zarándokhely templomának különlegesen szép tűzzománc stációiban.
A Mátra aljában Gyöngyössolymos plébániatemploma vár bennünket. A terméskőből épült, gótikus tornyú templom Árpád-kori eredetű. A mátraaljai borvidékhez tartozó falu határában az 1300-as évektől nagy kiterjedésű szőlőtelepítések adják a bornakvalót. Ezt meg is kóstolhatjuk a patinás szőlőpincék valamelyikében. Innen csak egy őzugrás Gyöngyöspata, ahol a XIV. századi eredeti templom oltárán láthatjuk Jézus családfáját, ami egyedülálló az országban. A sok száz éves Patai Graduálé kódexet is itt írták. A Széchényi Könyvtár féltett kincsében gregorián és magyar nyelvű énekek vannak, az iskolamester ebből tanította a diákokat.


Ha téli kirándulásunk visszavisz Gyöngyösre, melegen ajánljuk a forralt bort, amit a város szélén található híres pincesoron kínálnak. Egészségükre!

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...