Home / Kiemelt / Sopron- a leghűségesebb város

Sopron- a leghűségesebb város

Sopron Magyarország egyik legszebb városa, de nem csak emiatt lopta be magát a hazai és a külföldi lakosok szívébe.

 

Sopronról sok mindenkinek sok minden jut az eszébe: gyönyörű, rendezett, tiszta utcák, az osztrák határ közelsége, a Lővérek, a Volt fesztivál. Mégis, a legtöbb ember a hűség városaként tekint rá, ezért a magyar lakosok szívéhez különösen közel áll, viszont még így is igen keveset tudunk róla.

 

Városfal

 

A római uralom alatt Scarbantia névvel ellátott város már az őskortól lakott település volt. Akkoriban hatalmas városfallal vették körül, hogy minél kevesebb támadás érhesse, és az évtizedek, évszázadok alatt folyamatosan erősítették. Természetesen történelmét nem nevezhetnék unalmasnak, ezért ennek a védelmi rendszernek fontos szerepe volt a település életében, ám mikor a pusztító hadjáratok megszűntek, jelentőségét vesztette, és megkezdték a falak és a bástyák lebontását. Viszont egyes helyeken még ma is láthatóak, ami igazán romantikus hangulatot kölcsönöz a városnak

 

 

Múzeumok, műemlékek városa

 

Sopronra kevesen tekintenek úgy, mint a műemlékek városára, pedig igencsak bővelkedik régi szobrokban, utakban, kapualjakban és erkélyekben. Nem csoda, hogy 1975-ben megkapta a Műemlékvédelmi Európa Díj aranyérmét! A mai Fő téren a rómaiak fórumot emeltek, közepén egy templommal, ahová Juno, Jupiter, valamint Minerva óriási szobrait állították, amiket még napjainkban is meg lehet tekinteni a Fabricius-ház pincéjében. Ezen kívül érdekesség még a borostyánkőút, melynek egy részletét a Patika-múzeum mellett lehet megcsodálni.

 

 

Soproni borvidék

 

A soproni körzet borászat szempontjából egyedülálló a Kárpát-medencében, klímájának, talajviszonyainak, valamint a Fertő-tónak köszönhetően. Már a XIV. században is Magyarország legfőbb bortermelői vidékének számított, és népszerűsége máig nem hagyott alább. Érdekesség, hogy a pincéket nem a szőlőkbe, hanem a házaik alá építették a soproni lakosok, ami igazi kiváltságot jelentett- no meg biztonságot. A városban leginkább a kék szőlőből készült Kékfrankos termelése a legjelentősebb, bár kiemelkedő még a Cabernet sauvignon, valamint a Merlot is.

 

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...