Home / Kiemelt / Meteorák – kolostorok, több száz méterrel a föld felett

Meteorák – kolostorok, több száz méterrel a föld felett

Görögország egyik fő látványossága a Meteorák, ahol a kolostorok szerzetesei hatalmas sziklák tetején élik mindennapi életüket.

 

A meteora szó jelentése: levegőben lebegő. Nem is találhattak volna találóbb nevet, hiszen a sziklák tetején álló kolostorok valóban több száz méterrel állnak a föld felett. A Pindosz-hegység szélén lévő épületeket a XII. században húzták fel az aszkézis hívei, akik a világtól elszeparáltan akarták élni életüket. A turisták számára 1920-tól már könnyedén megközelíthető biztonságos utakon és hidakon, előtte csakis veszélyes létrákon keresztül lehetett megtekinteni ezeket a csodálatos helyeket. Sajnos a sok látogató elűzte a remeteként élő szerzetesek nagy részét, így már csak egy-két kolostor üzemel egyházi intézményként, a többi múzeummá alakult.

 

A ma 100-150 méteres sziklák valaha a tenger fenekén voltak, majd a föld függőleges irányú mozgása miatt folyamatosan kiemelkedtek, ennek köszönhető viszonylag sima oldaluk. Korábban kosarakat használtak ahhoz, hogy feljuthassanak a kolostorokhoz, viszont ezeket ma már csak az élelmezés céljából használják.

 

A Meteorákon 24 kolostor található, viszont ezekből csupán öt az, amit valójában használnak a szerzetesek. A leghíresebb épületei a Nagy Meteora, a Varlaam kolostor, valamint a Roussanou kolostor.

 

 

Nagy Meteora

A Szent Anthanaiosz barát alapította kolostor a legmagasabb sziklára épült, és a legenda szerint egy angyal és egy sas emelte őt oda. Ez a leglátványosabb és a legsokatmondóbb kolostor, ugyanis itt minden megtalálható, ami hűen tükrözi a szerzetesek életét. Találni itt kenyérsütő helyiséget, ahol a szegényeknek készítettek ételt, vrizónit, amely segítségével húzták fel a szükséges dolgokat az építkezéshez, valamint az élelmezéshez. Ide tartozik még két kisebb kápolna is. Az összes közül ez a leggazdagabb kolostor, ugyanis Urosz Simeon, szerb uralkodó mielőtt maga is szerzetesnek állt, nekik adományozta összes vagyonát.

 

Varlaam kolostor

A második leglátogatottabb kolostor az a Varlaam, amit Varlaam szerzetes épített 1350-ben. Számtalan kegytárgyat őriznek itt, például megtekinthetjük az akkori liturgia öltözéket, oltárterítőt, kereszteket, kéziratokat. Ezen kívül számtalan festményt is megcsodálhatnak az idelátogatók, és nem utolsó sorban a teraszáról csodálatos panoráma tárul elénk.

 

 

Roussanou kolostor

Az ’50-es évektől női kolostorként működő épület eredetéről sajnos nincsenek írásos emlékek, de valószínű, hogy Roussanou szerzetes munkája. A kápolnát Krisztus feltámadásának szentelték, így több témába vágó festmények, intarziák és ikonok díszítik.

 

Belépés

Díj ellenében bárki bemehet a kolostorokba, viszont ügyelni kell a megfelelő öltözékre. A férfiak kizárólag hosszú nadrágban léphetnek be, a nők a vállat takaró felsőrészben, valamint térd alatti ruhában.

 

 

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...