Home / Utazás / Afrikai utazások / MASZÁJOK – a legismertebb kenyai törzs

MASZÁJOK – a legismertebb kenyai törzs

A maszájok a legismertebb kenyai törzs, de Tanzániában is jelen vannak a Ngorongoro Kráternél több, mint 150 éve, mint a terület fő rezidensei. Közösségük 16 szekcióba tömörül. 160.000 km²-en 1 millió maszáj ember él, döntő többségük Kenyában. Ez a törzs egyike Kelet-Afrika legjellegzetesebb nomád állattenyésztő törzseinek.
Fő foglalkozásuk a marhatenyésztés, de kecskéik és juhaik is vannak. A maszájok büszke harcos nép, mely nemcsak a legelőket védi, hanem korábban rablóhadjáratokat is vezettek a szomszédos törzsek ellen. Úgy hiszik, hogy Ngai isten adta a maszájoknak a marhákat, ezért jogukban áll azokat más törzsektől elrabolni. A maszájok fő tápláléka a hús, tej és marhavér.
Társadalmuk korcsoportokra tagolódik. A fiúgyermekek 12-14 éves korukig szüleik kunyhójában élnek, az állatok őrzésével és fejésével foglalkoznak. Ezt követően az idősek megtanítják nekik a vadásztechnikákat, a hadtudományokat és rítusokat. 15 éves korukban ifjú harcossá (Moroni) válnak.


A harcosok külön falvakban élnek, katonai fegyelemben. Legfontosabb fegyvereik a hosszú szúrólándzsa, a bivalybőrpajzs, melyre a korcsoport és a klán megkülönböztető jegyei vannak felrajzolva, egy hosszú kard és egy buzogány.
A maszáj öregek feleségeikkel és marháikkal 8-15 kunyhóból álló közösségekben élnek, melyet körbekerítenek tüskékkel, hogy megvédjék a törzset és állataikat az oroszlántámadásoktól. Kifúrják füleiket, nagy rézkarikákat aggatnak rájuk, hajukat nőni hagyják. Ettől kezdve növényi eredetű táplálékot is fogyaszthatnak. Ők a fő termelők, legeltetéssel és az állatok fejésével, kisebb mértékben vadászattal és termesztéssel foglalkoznak. Az öregek fontos szerepet játszanak a közösségben.


A maszáj nők és lányok feladatai közé tartozik a kunyhóépítés, tehénfejés és vízhordás, akármilyen távolságból. Ők készítik az agyagedényeket, ételt adnak a férfiaknak és a gyerekeknek, takarítanak és ők dolgozzák fel a ruháknak szánt bőröket. A nő születésétől fogva az apja családjának tagjaként él, és nem lehet saját földje vagy marhája. A közösségben alacsonyabbrendűnek számítanak, mindig az apjuk vagy a később a férjük által említik őket. Ha egy nőnek nem születik fiú gyermeke, öreg korára koldulásra kényszerítik, nem birtokolhat semmit, és senki nem lesz, aki törődne vele. Amikor a lányok egy szertartáson átesve felnőtt nővé válnak, férjhez adják őket. Ettől fogva viselhetik fülükben, nyakukban, karjaikon és lábaikon a fémspirálokat.


Manapság a maszáj törzsek helyzete és jövője bizonytalan, ezért jövedelmüket kiegészítik maszkok és szőttesek árulásával.

Utazása összeállításához Magyarországon a legnagyobb afrika specialista utazási iroda segítséget nyújt. Személyes tapasztalataikkal, fényképek és videó segítségével a legjobb személyre szabott programot állítják össze az Ön részére!

Információ: www.safaritravel.hu vagy Tel: 239-4848
Friss hírek, beszámolók Facebook oldalukon: Safari Travel Utazási Iroda

Tekintse meg

kep

Válassz egy ösvényt és olvasd el mit ír rólad. Az enyém tökéletesen igaz!

Az emberi lélek megfejtésével foglalkozók szerint, ki milyen ösvényt rajzol, kideríthető, hogy milyen személyiség rejtőzik ...