Home / Kiemelt / Másvilág a föld alatt: wieliczkai sóbánya

Másvilág a föld alatt: wieliczkai sóbánya

Akár gyógyulni, akár gyönyörködni szeretnénk a természet csodáiban, akkor is érdemes ellátogatni Wieliczka-ba, ahol megtekinthetjük világhírű sóbányáját.

 

Krakkótól csupán 10 km-re található Wieliczka kisebb települése. Híres sóbányája a Kárpátoknál lévő, kb. 15 millió éves sótelepek nyugati részén található. A 300 km hosszú bányából csupán pár km látogatható a turisták számára, viszont egy túra még így is 2,5 óráig tart. 9 szintet különböztethetünk meg benne, ahol több kamra (22darab) is elkülönül, melyek mind külön, saját történettel rendelkeznek.

 

 Régebben a sót a felszínen található sós forrásokból eredő víz lepárlásával nyerték. Miután ezeket teljesen kimerítették, a föld alatt kutakodtak tovább, mígnem rábukkantak a bányászok a  hatalmas kősótömbökre. A só az idők folyamán a lengyelek egyik fő bevételi forrásává vált, így nagy hangsúlyt fektettek kitermelésére.

 

 

A wielinczkai sóbányában folyó munkálatok közel 800 éves múltra tekintenek vissza, melynek emlékeit máig őrzik. A túra során csodaszép járatokat, kamrákat, földalatti tavakat és kápolnákat tekinthetünk meg, bennük hatalmas szobrokkal, emlékművekkel. A kirándulás végeztével – még a föld alatt- számos árus várja a nézelődőket, ahol szuvenireiket és természetesen sót is vásárolhatunk. Fontos tudni, hogy jól öltözzünk fel, mivel pusztán 14 0C fogadja a látogatókat. A sok lépcső, és néha nehéz terep miatt ajánlatos túrabakancsot felvenni a gondtalan haladás reményében. A bezártság és a szűkebb részek miatt klausztrofóbiásoknak nem ajánlott a látogatása!

 

 

Azonban tévedés azt hinni, hogy csupán kirándulni érdemes ide eljönni, mivel a Varsó kamrában például koncerteket, sporteseményeket és különféle rendezvényeket szoktak szervezni, sőt még a gyógyulni vágyók is megtalálhatják a nekik hasznos részeket, ugyanis egy szanatórium is működik ott az egyedülálló klímája miatt. Nem csoda hát, hogy az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

 

 

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...