Home / Utazás / Afrikai utazások / Marokkó: a kelet nyugatja

Marokkó: a kelet nyugatja

Marokkót Európától a Giblaltári-szoros választja el, melyet az Atlasz hegyvonulatai és kietlen sivatagjai és meseszép tengerpartjai tesznek változatossá. Nagy történelmi múlttal rendelkező ország, így úton-útfélen belebotolhatunk minaretekbe, sírokba, mecsetekbe.

 

Legnépszerűbb városa Marrakesh, mely Marokkó mediterrán részén terül el, így az időjárása még a kibírható kategóriába esik. Hangulata olyan, mintha az Ezeregy éjszaka meséjébe csöppentünk volna: mindenütt kígyóbűvölők, utcai árusok és akrobaták hívogatják a kíváncsiskodó turistákat.

Természetesen az egyik leginkább magával ragadóbb része az a helyi piac (souq), ami a tevekaravánok célpontja. Itt mindent meg lehet találni, mi szem-szájnak ingere: friss, lédús gyümölcsök, ritka fűszerek, ékszekerek, stb. Azonban azt tudni kell, hogy itt alkudni kötelező, udvariatlanságnak veszik, ha valaki nem teszi!

 

 

Ez az ország harmadik legnagyobb városa, és egyben a kulturális központja ( itt van a világ egyik legrégebbi egyeteme), és ha már itt járunk feltétlenül meg kell néznünk a Koubba Ba”adiyn és a Koutoubia mecsetet, valamint a Palais Dar Si Said Szépművészeti Múzeumot.

Marrakesh egyik érdekessége, hogy az utcákon mászkálva feltűnő, hogy szinte az összes építmény barnás-rózsaszínes árnyalatú, ami elvileg azért van, mert a sivatagi homok előbb-utóbb mindent ilyen színűre festene.

 

Marrakeshen kívül a legtöbb turistát a főváros, Rabat vonzza, ahol a múlt és a jelen ötvöződik. Két részre, Ó-és Újvárosra osztható, és ugyanúgy megtalálhatóak itt mind az arab, mind az európai kultúrára vonatkozó építészeti jegyek. Itt terül el az idelátogatók nagy kedvence, V. Mohamed mauzóleuma, ami kívül-belül csupa márvány, és a marokkói király, valamint két fia nyughelye.

 

 

Aki már volt Marokkóban az tudja, hogy az ottani emberek mindig mosolyognak és roppant barátságosak. Nem sietnek, nem tolakodnak még a legnagyobb tömegben sem, és mindenkihez van egy-egy kedves gesztusuk. Meglehetősen vendégszeretőek, és igazán kíváncsiak, ugyanis ha turistákkal szóba elegyednek, mindig érdeklődnek hazájuk szokásai és kultúrája iránt.

 

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...