Home / Kiemelt / Látogatás Lillafüreden

Látogatás Lillafüreden

Nem muszáj távoli országokba menni ahhoz, hogy gyönyörű tájakat láthassunk, ugyanis hazánk is bővelkedik természeti csodákban, valamint lélegzetelállító épületekben.

 

Borsod-Abaúj-Zemplénben, Miskolctól nem messze található egy kis település, mely turisták tömegeit vonzza csodálatos látnivalóinak köszönhetően. Az ország egyik legszebb természeti kincseivel rendelkező üdülőhely a Hámori-tó mellett fekszik, Szinva völgyében. Függőkertje, barlangjai, vízesése, múzeumai, kisvasútja, valamint impozáns Palotaszállója miatt Közép-Európa egyik legkedveltebb úti célja.

 

Palotaszálló

 

Lillafüred fő látnivalója a neoreneszánsz stílusban épült Palotaszálló, mely Lux Kálmán tervei alapján épült 1927 és 1930 között. Megépítésének ötlete gróf Bethlen Andrástól származik, ám mai pompáját több restaurálás után érte csak el, mivel a II. világháborúban hadikórházzá alakították, ami igencsak megrongálta a falakat és a berendezést. A szállóban több vendéglő is található, viszont a legnépszerűbb mind közül Mátyás király korát idéző Mátyás-terem, melyet nemrégiben alakítottak át reneszánsz étteremé. A Palotaszállóhoz nem csupán a függőkert, de sí- valamint bobpálya és síugró sánc  is tartozik.

 

 

Függőkert

 

A híres Palotaszálló előtt terül el Lillafüred gyönyörű függőkertje, amelyről fantasztikus kilátás nyílik az előttünk elterülő tájra, valamint itt található az ország legnagyobb, 20 méteres, mesterséges vízesése. Az igényesen parkosított területen lévő padokon megpihenhetünk a kirándulás alatt, és magunkba szívhatjuk az színes virágok illatát, valamint a friss levegőt, illetve megcsodálhatunk pár botanikai és zoológiai különlegességet. Híres költőnk, József Attila is szívesen látogatta lillafüredi tartózkodása során ezt a kertet, több költeményét is itt alkotta. Ennek emlékét egy életnagyságú szobor őrzi. Amennyiben úgy döntünk tovább indulunk innen, azt megtehetjük egy kőhídon keresztül, és ekkor Hámor falujába juthatunk.

 

 

Barlangok

 

Lillafüreden több barlang is található, de a leghíresebb az Anna, valamint az István-barlang. Az előbbi közvetlenül a Szinva-vízesés mellett található, és a forrás vizéből kivált mésztufából keletkezett. Érdekesség, hogy a több száz évvel ezelőtt képződött barlang alakulása máig sem fejeződött be, ezért nem is tekinthető meg teljes egészében. Amennyiben ellátogatunk oda, megkövesedett levelekben, ágakban, mohákban, növényekben gyönyörködhetünk.

Az István-barlang különlegesen megvilágított, lélegzetelállítói cseppkőit 340 méteren keresztül csodálhatjuk meg, és egyedülálló klímája miatt légzőszervi gyógyhatással is rendelkezik. Főbb termei a Nagy-terem (itt látható a Mamut-fogsor), a Lépcső-terem, a Kilátó, valamint a Kupola- csarnok, ami a legszebb az összes közül, közepén a Megfagyott vízeséssel.

 

 

 

 

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...