Home / Kiemelt / Kína agyaghadserege

Kína agyaghadserege

A híres, kínai agyaghadsereg sokakat ámulatba ejt misztikumával, valamint gigantikus méreteivel. Ismerkedjünk hát meg vele közelebbről!

 

A kínai Shanxi tartomány fővárosában lévő agyaghadsereget többen a világ nyolcadik csodájaként emlegetik. Qin Shi Huangd, az akkori, erőskezű uralkodó már életében elrendelte sírjának elkészítését, mivel meg akart győződni arról, hogy halála után is vele lesznek védelmező katonái. A több folyosóval, csarnokkal, kamrával ellátott sírhelyet több száz főből álló, agyagból készült hadsereg őrzi, melynek egy része máig rejtve van, így folyamatosan kerülnek elő újabbnál újabb védelmezők.

 

A katonáknak szinte külön személyiségük van, ugyanis lehetetlen ugyanolyat találni. Egy komplett hadsereg védi az egykori uralkodót: vannak köztük lovasok, parasztok, tábornokok, fegyveresek (pl. íjászok), sőt, akrobaták, zenészek, illetve kísérő hölgyek is. Magasságuk változó, minél magasabb posztot töltenek be, annál nagyobbak a méretük ( 184-197cm). Közös vonásuk, hogy mindegyikőjük kelet felé néz, illetve valódi, leginkább bronzból készült fegyvereket tartanak kezükben, melyek máig remek állapotban maradtak. A szobroknak más-más ruhái és arcvonásai vannak, ezért sokan azt feltételezik, a hadsereg pontos mása az egykori gárdának. Ebből a történészek nagyobb rálátást kapnak a Qin dinasztiára.

 

 

Az egész temetkezési hely egyelőre feltáratlan, a hatalmas méretek miatt (kb. 55 km2), de a régészek folyamatosan dolgoznak, és fedeznek fel eddig érintetlen kamrákat, szobrokat. Az eddigi ismeretek szerint a sírt négy árok őrzi, ebből a legnagyobb 6000 katonának ad helyet. (Állítólag az egyik üres, valószínűleg azt már nem tudták befejezni). A katonákon kívül az elhunyt uralkodót egyes történészek szerint több higanyfolyó is védte, ami az akkori császár szerint az örök élete záloga volt.

 

Sajnos a feltárt szobrok, ahogy kikerültek a föld alól, a környezeti hatások miatt folyamatosan pusztulnak, ezért a legtöbb, ami napjainkban a kiállításokon megtekinthető, már alapos restaurálás eredménye.

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...