Home / Utazás / Kerkennah szigetek – A stresszel szemben

Kerkennah szigetek – A stresszel szemben

A mediterrán tengerparti paradicsomok közül egy olyan szigetcsoportra kalauzoljuk el olvasóinkat, amely még nem esett áldozatul a tömeges turizmusnak.
Bája, falusias vendégszeretete, hangulata annál inkább arra készteti az itt megfordulókat, ha tehetik, újból visszatérjenek.

Ez a kilenc szigetből álló mediterrán szigetcsoport Tunézia második legnagyobb városától, Sfax-tól egyórás kellemes hajóútra található.

A fővárostól, Tunisztól való távolságát a déli irányba mintegy 400 kilométerre taksálhatjuk. Aki az áprilisi, májusi, esetleg június eleji időszakban érkezik, vagy éppen a szezon után –szeptemberben, októberben, netán novemberben – adódik szerencséje idelátogatni, nyomát sem találja emberek áradatának, annál inkább együtt sétálhat a békésen legelésző birkanyájjal. Nem ritkán olyan helyekre tévedhetünk, ahol olyan érzésünk támad, csaknem lakatlan szigetre érkeztünk.

A szigetcsoport a nagy meleg ellenére nyáron a legfelkapottabb, ilyenkor az egyébként 15 ezer főnyi lakosság mellé akár 100 ezer nyaralni vágyó érkezik. A tenger kristálytiszta, égszínkék vagy gyönyörű zöld színét mutatja, a part finom szemcsés homokos, s ami különösen a gyermekes családoknak örvendetes: sekély a víz, így a kicsiknek is biztonságos. A szigeteken a napsütéses napok száma évente 315 körülire tehető, hasonlóan a sokkal ismertebb Dzserbához.

Egyébként hangulatában, feeling-ben is sok a hasonlóság Dzserbával, de Kerkennah nagyságrendekkel csendesebb, nyugodtabb.
Hogy meddig? Hiszen itt is javában zajlanak a fejlesztések, épül az úgynevezett turisztikai zóna, amelynek újabb ütemét utak, szállodák építésével 2014-2015 körülre szeretnék átadni.
A jelenleg is fogadó hotelek családiasak, jó értelemben véve falusias hangulattal, közvetlenül a tengerparton, ahol a személyzet nem flegma, nem unja az élményeket kereső turistákat, sokkal inkább „műmosolytól” mentesen várja, hogyan tudja maximálisan kiszolgálni a vendégeket. Itt mindenki a tengerből él: vagy a turizmus vagy a halászat révén. S a konyha! Előételként kihagyhatatlan az olivabogyó (a helyiek elmondása szerint 600 millió olajfa van Tunéziában), a hozzá tartozó kicsit csípős szósszal, s a ropogós bagette-vel. Ha főétel, jöhetnek a tenger gyümölcsei, a halak! Egy-egy étkezés több fogásos, de ha jól választunk, mégis könnyű – forróságban-melegben egyaránt.
Ne térjünk úgy haza, hogy ne ettünk volna egy jót a lecsós körítésű tenger gyümölcsiből. „Desszertként” kötelező megkóstolni a datolyát, s a már májusban mézédes sárga- és görögdinnyét, sárga- és őszibarackot.
No, és a halászat. Merthogy az itt lakók zöme ebből keresi kenyerét, a mai napig az ősi módszereket követve. A mély vízben háromágú szigonnyal gyűjtik a szivacsokat, és halászhálóval fogják a halakat. Ottlétünkkor volt szerencsénk részt venni egy helyi halászaton. Vezetőnk, aki Fred kapitány névre hallgatott, a tengerre hajózva már kora hajnalban kivetette hosszú hálóját, így délelőtt nem volt más dolga, mint a háló által összegyűjtött halakat, rákokat, kagylókat, tintahalat,
tengeri állatokat kiszedegetni. A sziget másik fő jellegzetessége a poliphalászat, a speciális, erre a célra kifejlesztett agyagedények a csapdába csalásukat szolgálják. Hiszen a polipok fő jellegzetessége, hogy újabb és újabb lakhelyet keresnek – amit ezekben az agyagedényekben találnak meg. Ha a szigetekrõl írunk, nem hagyhatjuk szó nélkül a buja pálmafaerdőket, a naplementéket és napfelkeltéket, a kellemesen langyos éjszakákat, amikor szinte semmi más fény nincs, csak a
valóban fekete ég a megszámlálhatatlan csillagokkal, előttünk a békésen morajló tengerrel. Ha néhány nap múltán túl csendesnek találnák Kerkennahot és egy kis nyüzsgésre vágynánk, visszahajózva tehetünk egy napos-félnapos kirándulást Sfax-ba, a Medinába – amely Tunéziában mindenhol a fallal körülölelt óvárost jelenti az elmaradhatatlan bazárral. Alkudni kötelező – okosan –, a fizetőeszköz a dínár, ami körülbelül 150 forintnak felel meg.
Az elvárt borravaló tekintetében is standardnak számít az egy dínár. S ki gondolná, ha Tunézia, akkor futball! Az elnök után a legismertebbek, legnépszerűbbek a focisták. Ha fontos meccs van, akár helyi szinten, akár világbajnokságról
legyen szó, megáll az élet, a kávézók pedig megtelnek szurkoló férfiakkal. Egy szó mint száz: Kerkennah, a Földközi-tenger békés, sokak előtt egyelőre még ismeretlen szigetvilága remek pihenőhely mindazok számára, akik a stresszes, munkával teli hónapok, napok után csendes kikapcsolódásra, nyugodt, mégis felejthetetlen családi együttlétre vágynak. A nyári, forró, száraz hónapok mellett különösen ajánlott a szezon előtt és utáni hónapokban. Sebaj, ha hivatalos szervezést nem találunk, Bécsen keresztül Tuniszba repülhetünk, de Magyarországról landolhatunk a jóval közelebb, körülbelül félútnyira található Monastirban.

Írta és fotózta: Ludvig Erika

 

Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal
1051 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 12. V/508.
Tel.: (00-36-1) 267-5579, 267-0384
Fax: (00-36-1) 267-2770
E-mail: tuneziainfo@tuneziainfo.axelero.net
www.tunezianifo.hu

 

A szervezésben pedig segítségére lesz: www.taurusreisen.hu

Tekintse meg

kettéválik a tenger

Tudtad, hogy évente kétszer kettéválik a tenger Dél-Koreában?

Négynapos fesztivált tartanak Dél-Koreában évente annak megünneplésére, hogy egy óra erejéig szó szerint kettéválik a ...