Home / Utazás / Ázsiai utazások / India titokzatos világa- Hampi

India titokzatos világa- Hampi

India számtalan látogatót, turistát vonz, mégis kevesen ismerik Hampit, pedig az ország történelmének egyik legkiemelkedőbb városa volt.

 

A Közép-Indiában elterülő Hampi anno a Vidzsajanagar Birodalom fővárosa volt. Ez a gazdag és csodálatos terület több mint kétszáz évig az ország egyik fő centruma volt, egészen addig, amíg a mogulok megtámadták őket a 16. században. Ezután a város kiürült és lepusztult, bár még így is több, óriási kövekből épült temploma és egyéb épülete remek formában maradt fenn, életre szóló élményt nyújtva az odalátogatóknak.

 

A 14. századból származó romok több mint 25 kilométeren terülnek el, és kb. 500 épületet foglalnak magukba. Íme, a leghíresebbek:

 

 

Vitthala templom

 

A csodálatos környezetben felépített templomot Vishnu-nak szentelték, és ez az épület  Hampi fénypontja. Belsejében számtalan oszlop, csarnok, szentély, valamint faragvány található, illetve falain többek között a királyi hadsereg tagjai láthatóak. Legfőbb érdekessége, hogy amint hozzáérünk a nagycsarnokában lévő oszlopokhoz, mindegyik más-más hangot ad ki, ezért ez zenélő teremnek is nevezik. A templom területéhez tartozik még egy kőből faragott, óriási szekér, melynek kerekei még ma is forognak.

Fontos megjegyezni, hogy cipővel a belépés tilos!

 

 

Virupaksha templom

 

A temlomegyüttes bizonyos részei a 11.századból származnak, a művészettörténészek egyik kedvenc célpontja. Az egyik hindu istennek, Shiva-nak felállított hatalmas építmény a legtöbb elképzelés szerint a szexualitást szimbolizálja, melyre a keleti tornyon lévő, Káma-szutra részletek is utalnak. Jelenleg a fő templom egy központi és több kisebb szentélyből, három kamrából, és több oszlopos csarnokból áll. A kilenc emeletes keleti rész kapujából lehet a kertbe jutni, ahol további szentélyekkel találkozhatunk.

 

 

Lotus Mahal

 

Hampi legtöbbet fotózott építménye a Lotus Mahal, melynek pontos funkciója ismeretlen, és valószínű, hogy nem is az isteneknek, hanem a királyi család tiszteletére állították. Építészetileg kitűnik a többi templom közül, ugyanis mészkőből, valamint téglából építették, így nagy része szinte teljesen sértetlen maradt. További érdekessége, hogy nem csupán hindu (tetőszerkezet), hanem iszlám (boltívek) építészeti jegyeket is visel magán. A levegőből nézve lótusz alakú, innen az elnevezése

 

 

 

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...