Home / Utazás / Ázsiai utazások / Hoi An, egy elbűvölő városka

Hoi An, egy elbűvölő városka

A Vietnámba látogató turistáknak kár lenne kihagyniuk Hoi An különleges szépségét és hangulatát.

A Thu Bon folyó partjára épült városka a 16-17. században Délkelet-Ázsia egyik legfontosabb nemzetközi kereskedelmi kikötője volt, így a város építészetére, kultúrájára jelentős befolyást gyakoroltak a külföldi kereskedők (kínaiak, japánok, hollandok, indiaiak).

A különböző háborúk viszonylag elkerülték a várost, és a vietnámi kormányzat idejében felismerte a terület történelmi jelentőségét, így szerencsére fennmaradtak a többszázéves kereskedőházak, pagodák, síremlékek. 1999-ben az óváros a Világörökség része lett.

A szabadtéri múzeumokkal ellentétben, itt egy színes, életteli világ vár ránk. Bepillantást nyerhetünk a még ma is az őseik által évszázadokkal ezelőtt épített házakban élő vietnámi családok életébe. Hoi An óvárosába csak gyalogosan, vagy biciklivel lehet betérni.
Az egyik fő látványosság az egykori japán és kínai negyedet összekötő Japán Fedett Híd.  A híd egyik bejáratát két kutyaszobor, a másikat két majomszobor őrzi. Ennek oka, egyesek szerint az, hogy a legtöbb japán uralkodó a Kutya vagy a Majom évében született. A másik magyarázat szerint a híd építését a Majom évében kezdték el, de csak a Kutya évében fejezték be. A híd közepén van egy kis templom.

A Tran Phu utcában található 17-18. században épült kereskedőházak, a város azon részén helyezkednek el, ahol japánok éltek. A jelenleg étteremként, szállodaként és üzletként működő egykori lakóépületeken a japán, kínai és vietnámi hatás a fa vázszerkezeteken és díszítő elemeken mutatkozik meg. Egy vietnámi kereskedőcsalád házát mindenképpen érdemes felkeresni. A Tan Ky által kétszáz éve épített faház ma is egykori szépségében pompázik.

A közösségi házak szép példáit is láthatjuk a városban, amiket a bevándorlók is építettek (ezeket pagodaként is említik). Itt imádkoztak és itt adtak szállást az átutazóban lévő kínai kereskedőknek.

A település látványos ünnepe a Telihold Fesztivál, mely minden hónapban, az újhold utáni 14. estén kerül megrendezésre. Az egész városban kialszanak a fények és az utcákat kis, színes lampionokkal világítják meg, miközben mindenütt hagyományos vietnámi muzsika szól, a folyón pedig ezernyi apró mécses úszik. A helyiek úgy hiszik, hogy a vízre bocsátott lámpások elhozzák számukra a jó karmát.

Bővebb információt ide kattintva olvashat!

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...