Home / Utazás / Ázsiai utazások / Halong-öböl, avagy a Sárkányok legendás öble

Halong-öböl, avagy a Sárkányok legendás öble

Halong Bay, a sárkányok lakhelye Vietnam egyik legszebb természeti látványossága a tradicionális vietnami vitorlás hajókkal.

Az Halong-öbölben 1969 mészkőszikla emelkedik ki a smaragdzöld vízből, ezek nagy része több száz méter magas.

A „Ha Long” szó szerinti fordítása „Leszálló sárkányok öble”. A legenda szerint a megannyi elszórt szigetet a Jáde Birodalom mennyei sárkányai hozták létre azért, hogy megvédjék Vietnámot az ellenséges seregek támadásaitól. A sárkányok legendája még ma is él, a halászok szerint még ma is előfordul, hogy párás pirkadatkor egy-egy sárkányfej kiemelkedik a habok közül.
A valóság azonban a tudósok szerint egészen más. Úgy vélik, hogy a közel kétezer kisebb-nagyobb szigetecske 500 millió évvel ezelőtt keletkezett, amikor a környező hegyláncok a tengerbe süllyedtek.

Az árapály váltakozása, az időjárás, a szél és a víz üregeket és barlangokat alakított ki a kőzetben, amelyeknek egy része csak apálykor látogatható. Közülük sokat növényzet borít, a nagyobbakon sűrű dzsungel található. Egyes barlangokban és üregekben különös alakú álló- és függő cseppkövek vannak.
A Halong-öböl egyetlen nagy kiterjedésű, lakott szigete a Cat Ba.

Az öböl területén 170 korallfajt azonosítottak, az egész Földön sehol másutt elő nem forduló növényfajok találhatók meg itt, mint például a Halong legyezőpálma, és itt él a világ egyik legveszélyeztetettebb főemlőse, az aranyfejű langur is. Az erőfeszítések ellenére a fajt a vadászat a kihalás szélére sodorta.

1994-ben került az UNESCO természeti világörökségi helyszíneinek listájára, valamint a világ legszebb öblei, és a világ 7 természeti csodája között is nyilván tartják.

Bővebb információt ide kattintva olvashat!

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...