Home / Utazás / Afrikai utazások / Hajóval a Nílus mentén

Hajóval a Nílus mentén

Óriási piramisok, régi, fennmaradt templomok, lélegzetelállító szobrok- mindezt testközelből is megtekinthetjük Egyiptomban, a vízen való ringatózás rövidebb-hosszabb szüneteiben.

 

Egyiptom sokak számára a rejtélyek és a kalandok országa. Több film és regény is született érdekes történelméről és az ott lakók hajdani életéről, meseszép látnivalóiról. Egy Nílus menti hajóút alkalmával mindezt saját szemünkkel is megtekinthetjük, felejthetetlen élményt szerezve vele családunknak és persze magunknak. A teljesség igénye nélkül, íme, a legkedveltebb úticélok!

 

 

Kairo és környéke

 

Egyiptom fővárosa, mely a turistalátványosságok csomópontja. Számtalan templom és zsinagóga létesült itt, bár a legnagyobb számban mecsetek találhatóak, melyek közül a leghíresebb a Mohamed Ali, illetve az El-Azhar mecset. Ha már ott járunk, érdemes ellátogatni híres piacára, a Khan Al-Khalili-ra, ahol az ember úgy érezheti, mintha egy másik világba csöppent volna. Mivel igen olcsó helyről van szó, vigyáznunk kell, mivel nagyon könnyen túlköltekezhetjük itt magunkat.

A fővárost elhagyva is számtalan látnivalóba ütközünk, ugyanis 25 km-re tőle található Memphis, mely a legrégebbi egyiptomi metropolisz. Itt tekinthetjük meg II. Ramszesz óriási mészkőszobrát, valamint II. Amenopszisz alabástromszobrát is.

Nem kell messzire mennünk Kairótól, ha meg szeretnénk csodálni az óriási gízai piramisokat, illetve a híres, oroszlántestű Szfinx-et, melyek a főváros elővárosát adják.

 

 

Asszuán

 

Asszuán rögtön a Nílus partján fekszik, tehát a turisták egyik legkedveltebb célpontja. Híres látnivalói közé tartozik botanikus kertje, Elefantiné szigete, valamint Núbiai Múzeuma, mégis nevéről legtöbbeknek az ott lévő gát jut az eszükbe elsősorban, amit az 1800-as évek végén építettek, hogy ezzel megnöveljék a termőföldek felszínét.

 

 

Királyok Völgye

 

A Nílus nyugati partján húzódik a híres temetkezési hely. Itt található Tutanhamon sírja, melynek feltárását anno nagy szenzáció övezte, mivel teljesen érintetlenül találták meg a régészek. Múmiája még most is ott fekszik, és aranymaszkja az egyik leghíresebb egyiptomi kincs. Az ott fellelt értékeket a kairói Egyiptomi Múzeumban lehet megtekinteni.

A Királyok Völgyében 63 sír is található, bár közülük sajnos csak keveset lehet meglátogatni némi ellenérték fejében. Az egyik leglátványosabb IV. Ramszesz sírja, melynek falain számos szent szöveg olvasható, amik állítólag útmutatót nyújtanak a túlvilágba való lépéshez.

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...