Home / Kiemelt / COPÁN – a maják ősi városa

COPÁN – a maják ősi városa

A guatemalai határ közelében, Honduras nyugati részén fekszik Copán romvárosa. Az 5. és 9. század között, mikor a maják uralták Közép-Amerika nagy részét, az egyik legnagyobb és legfontosabb város volt. Az eddig feltárt részhez tartozik az Akropolisz, mely templomai, teraszai és terei fejlett építészeti tudásra vallanak. Itt található a történelmi jelentőségű Hieroglifás lépcsősor is. A leírás, ami a maja birodalom uralkodóinak életét meséli el, a 62 lépcsőfokba vésett több mint 2.500 jelével a leghosszabb ismert maja szöveg. Jelentős építmény még a Q oltár 16 uralkodó képmásával, valamint a hatalmas labdapálya.


A város különlegessége, hogy az idők során az uralkodók az újabb piramisokat egymás tetejére építették. Az épületek alá temetett romokhoz alagutakat ásták a régészek, melyek közül kettő ma már a nagyközönség számára is megtekinthető.
Nem sokkal 900 után a hely elnéptelenedett – melynek pontos oka nem ismert -, majd az egykor virágzó központot elnyelte az őserdő. Bár Copán városát 1570-ben felfedezte Diego Garcia de Palacio, megléte egészen a 19. századig nem kapott figyelmet. Amióta azonban John Lloyd Stephens munkáiból megismerte a világ, több régészeti expedíció is indult a város megtisztítására, további felfedezésére és helyreállítására.


Copánt, mint a maja civilizáció egyik legfontosabb emlékét, 1980-ban az UNESCO felvette a világörökségek közé.

 

Bővebb információt ide kattintva olvashat!

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...