Home / Kiemelt / Cannes 2012

Cannes 2012

Nehéz filmek, könnyed sztárok

Az ötven éve halott Marilyn Monroe elfújja a gyertyát a születésnapi tortán: sokak szerint jelképes értelme volt a hatvanötödik cannes-i nemzetközi filmfesztivál plakátjának. Az alkonyi hangulatot festette alá, amit az idei mozgóképes válogatás zömében sugallt.
A világ második legjelentősebb médiaeseménye 2012-ben a világ zord állapotát tükrözte. Évtizedek óta nem tapasztalt ítéletidő söpört végig a híres Croisette sétányon. A fesztiválpalota kárminvörös lépcsőjén nem bevonultak, hanem befutottak a sztárok a viharos eső elől. A vetítőtermek beáztak, az uszályos estélyi ruhákat megcibálta a szél. Ennek ellenére a „nagyágyúk” pózoltak, az elsötétített limuzinok suhantak, a pálmafák bólogattak, a vakuk villantak Bill Murray színpompás bohócöltönye, Bruce Willis símára plasztikázott arca, Salma Hayek dús keblei, Robert De Niro szmoking felsője alól kivillanó nadrágtartója, Brad Pitt vállig növesztett haja, Ben Stiller új fogsora, Asia Argento csókos szájt formázó tetoválása, Sean Penn másnapos rosszkedve láttán. Sok szex és még több vér, leszbikus barátságok, ördögűzés, testi-lelki zaklatások, öregkori szerelmek, férfias játszmák: a huszonkét versenyfilm és a párhuzamos szekciókban futó ötvennégy alkotás huszonhat országból nem éppen felhőtlen képet rajzolt az emberi viszonylatokról, a világ állapotáról.


Jó néhány gyomorba vágó, extrém vagy éppen szívszorító élménnyel is gazdagodott a szaksajtó és a közönség. Az európai fölényt mutató versenymezőnyben, amelynek a zsűrijét Nanni Moretti olasz rendező vezette, már a kezdettől Michael Haneke Szerelem című filmjének borítékolták az Arany Pálmát, ami be is igazolódott. Az osztrák rendező két hajdani mozilegendát hívott ringbe: a Szerelmem, Hirosima nyolcvanöt esztendős sztárja, Emmanuelle Riva és a nyolcvanegy éves Jean-Louis Trintignant a fizikai leépülés, a társ elvesztésének érzelmi drámáját tolmácsolja mesterfokon. Jacques Audiard, aki kőkemény börtönfilmjével (A próféta) 2009-ben elnyerte a zsűri nagydíját, új alkotásában (Rozsda és csont) Marion Cotillard-ral egy amputált lábú delfinidomárt játszat, aki rendhagyó érzelmi kapcsolatot él meg egy lecsúszott bokszolóval. A Négy hónap, három hét, két nap román rendezője, Cristian Mungiu A dombokon túl című versenyfilmjében egy zárdai ördögűzés igaz történetét dolgozta fel, amelybe egy skizofrén lány belehalt. Léos Carax, a francia mozi hajdani fenegyereke bizarr utazásra hívta a fesztiválozókat egy személyiséget cserélő férfiról, sok zenével, Kylie Minogue musicaljelenetével. Ám a valódi meglepetés a zárónapra maradt: tomboló sikert aratott a harminchárom éves amerikai rendező, Jeff Nichols filmje, a Mud. A gyilkosság miatt körözött férfi szerepében Matthew McConaughey élete talán legjobb alakítását nyújtja.


Csalódást és unalmat okozott Kerouac kultikus regénye, az Úton feldolgozásával Gael Garcia Bernal. Legfeljebb Kristen Stewart topless jelenetei villanyozták fel a közönséget. David Cronenberg Cosmopolisa sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Igaz, a New York-i yuppie ámokfutását megjelenítő Robert Pattinsont Cannes-szerte hatalmas ováció övezte. Véres jelenetekben Brad Pitt eltakarító embere vitte a prímet az Öld meg őket könnyen című ponyvakrimiben. A sajtótájékoztatón mégis inkább arról kérdezték Pittet, hogy tartja- e magát a fogadalmához, miszerint csak akkor vezeti oltár elé Angelina Jolie-t, ha Amerikában engedélyezik a homoszexuálisok  házasságát.
Cannes mindig is bővelkedett botránykrónikákban. Idén sem volt ez másként. A korábbi években hol Lars von Trier Antikrisztusának öncsonkító-képsora, hol Vincent Gallo orálisszex-jelenete, hol a Visszafordíthatatlan Monica Belluccijának megerőszakolása verte ki a biztosítékot. Ezúttal Nicole Kidman volt a célpont, noha a legtöbben elismeréssel szóltak merész színészi választásáról. Kidman az Elemi ösztön Sharon Stone-jának fülledt erotikáját idézi, amikor halálra ítélt pasíját orgazmust imitálva elégíti ki a Papírfiú című Lee Daniels-filmben.


A nehéz filmek fesztiválját a szokásos glamour parádé ellensúlyozta. Az AIDS elleni küzdelmet támogató Amfar gálán például olyan sztárok tündököltek, mint Jane Fonda, Boris Becker, Adrien Brody, Milla Jovovich, Diana Kruger, Janet Jackson.

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...