Home / Utazás / Ázsiai utazások / Borobudur – a buddhizmus kőbe vésett enciklopédiája

Borobudur – a buddhizmus kőbe vésett enciklopédiája

Jáva szigetén, Yogyakartától 42 km-re egy több mint ezeréves buddhista emlékhely, Borobudur (UNESCO Világörökség) tornyosul a fák fölé.
Borobudur jelentése: Sok Buddha. Felülnézetből egy háromdimenziós mandalának látszik, ami a világmindenség ábrázolása, az Ég és a Föld szimbolikus összekapcsolása.
Azon kevés buddhista emlékhelyek közé tartozik, mely fönnmaradt egy hindu hagyományokkal rendelkező országban, ahol mára már az iszlám az uralkodó vallás.

Borobudurt Kr. u. 800 körül a Shailendra-dinasztia építtette. Több mint 75 év alatt készült el. Az indiai mitológiából ismert Meru hegyének mását próbálták létrehozni. Kétszáz évvel később a templomot elhagyták, majd a napóleoni háborúk idején egy katonatiszt találta meg Borobudurt. 1907-ben kezdték meg a helyreállítási munkálatokat.

A műemlék híven tükrözi, hogy a buddhisták hogyan képzelik el a kozmoszt a mindennapi élettől kezdve a nirvánáig. Miközben bejárjuk Borobudurt mindenképpen az óra járásával megegyező irányba menjünk, hiszen az ellenkező irányú mozgás azt jelentené, hogy a gonoszt követjük. A zarándokok kilencszer járják körül az építményt (a buddhizmus misztikus kilences számának megfelelően), mielőtt felérnek az épület csúcsára.

A nyolcszintes építmény 34 m magas. Eredetileg az egész templom arany és fehér színű volt. Mind a négy oldalon lépcsősor vezet a legfelső teraszra. Alsó részét öt lépcsőzetes gúla alkotja (a földi, az anyagi világot szimbolizálja), erre épült három kör alakú terasz (a szellemi világot testesíti meg). A legfelső terasz közepén pedig egy 15 méter átmérőjű óriási kőcsúcs-sztupa áll (a buddhizmus legfőbb céljának, a teljes szabadság, az anyagi kötöttségektől való megszabadulás – a nirvána – elérésének és az égnek a jelképe).
Minden terasz a tökéletesség felé vezető személyes út egy-egy szakaszának felel meg.

A négyszögletes teraszok közül a két legalsó szint domborművei az ember mindennapos küzdelmét, a hétköznapi élet jeleneteit mutatják be, ez által megismerhetjük a IX. századi jávaiak életét. A középső teraszon láthatók Buddha életének epizódjai, majd a következő két szinten a buddhistatanításokból vett filozófiai témák vannak kifaragva.
A domborművek közül egyik-másik hihetetlenül aprólékos. A reliefek miatt Borobudurt a buddhizmus kőbe vésett enciklopédiájának is tartják.

A kör alakú szinteket óriási harang alakú sztupák szegélyezik, melyek a piramis kőcsúcsa felé közeledvén egyre kisebbek, és mindegyik egy Buddha szobrot rejt. A mosolygó kőbuddhák már a lelki békét reprezentálják. A legenda szerint, ha valaki meg tudja érinteni az egyik Buddha kezét, annak teljesül egy kívánsága. Ám a helyiek nem javasolják, hogy ezzel próbálkozzunk mivel az egyik hibásan lett összefaragva, ezáltal nemhogy szerencsét nem hoz, de nagy veszteségeket ígér. S hogy melyik az, azt senki nem tudja.

A komplexum tetején a legnagyobb sztupa üres, állítólag régen egy arany Buddha ült itt. Innen lélegzetelállító a kilátás a környező vulkánokra, kávéültetvényekre, rizsföldekre és a dzsungelre.

Bővebb információt ide kattintva olvashat!

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...