Home / Utazás / Hotel / Balaton, vitorlázás, wellness

Balaton, vitorlázás, wellness

„Diplomás” gejzírkúpok között

A Balatonnak, mondhatni, sine qua non-ja a vitorlázás. A balatoni vitorlássport a kiegyezés után indult útjára, és rövid idő alatt mediterrán hangulatot varázsoltak a tó köré a színes vitorlák. A vízi sportok egyik központja: Tihany.

Hazánk talán leglátogatottabb turisztikai régiója a Tihanyi-félsziget. Tihany nevéhez sokáig a visszhangot társították, ami a fák lombosodása meg a zajos közlekedés miatt sajnos elhalkulóban van. Az apátságon azonban – amelynek 1055-iki alapítólevele a legrégebbi magyar nyelvemlék – nem fogott az idő. A kéttornyú templom a Balaton emblematikus épülete; fő látványossága az 1060-ban elhunyt I. András sírhelyéül szolgáló háromhajós csarnokkripta.


Tihany fenséges panorámája és különleges természeti értékei miatt is szerethető. A girbegurba utcák nádfedeles parasztházait elhagyva a Belső- és Külső-tó ígér élményteli kirándulást (elsőként nyilvánították tájvédelmi körzetté). Az itt található gejzírkúpok Európa-diplomát kaptak, a bazaltba vájt szerzetesi cellák pedig egyedülállóak Közép-Európában.
Tavasztól őszig rangos kulturális rendezvények sora várja Tihany vendégeit: hangversenyek, népművészeti és táncbemutatók, képzőművészeti kiállítások, vásárok stb. (lásd: Tihany-info blog). Télen fakutyázni, szánkózni lehet, és a rianásoknak nevezett érdekes repedésekben, jégtorlaszokban is gyönyörködhetünk.


A híres Kék Szalag vitorlásversenynek ugyan Balatonfüred a „hazája”, de az 1934-ben rendezett első tó körüli viadal célpontja Tihany volt. Profi fotográfusok és amatőrök kedvenc kompozíciója: lefotózni az apátságból a levendulaillatú szélben ringó sok száz tarka vitorlást. A tihanyi kikötőből – jó széljárás esetén – a magyar tenger minden tájékára indulhatnak hajók. Az egyik „fő utca” átsiklani Siófokra, ahol az Aranypart szállodasora várja az érkezőket. Az elegáns hotelekbe betérhet a vitorlás egy-egy üdítő italra, de éjszakai pihenőre is. A legjobbak a wellness-szállodák, ahol fizikai fittségre és lelki egyensúlyra tehet szert a vendég. Ilyen például a mindenféle szolgáltatást nyújtó (családias szobák, privát strand, snackbár, hazai és nemzetközi ételkülönlegességek, élménymedence, hidromasszázs, csónakkikötő stb.) Hotel Residence Siófok.


Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...