Home / Utazás / Ázsiai utazások / Angkor Wat- a misztikus zarándokhely

Angkor Wat- a misztikus zarándokhely

A világ talán legkülönlegesebb és legmisztikusabb helye Angkor Wat csodálatos templomegyüttese, amely minden évben rengeteg turistát vonz, csodálatos természeti és építészeti adottságainak köszönhetően.

 

Angkor Wat Kambodzsa DNY-i részén, Angkorban fekszik, mely régen a hindu, napjainkba pedig a buddhista vallás egyik fő színtere. Az egyedülálló templomok mintha nem is evilágiak lennének, és valójában ez is volt az építtetőjének, II. Szurjavarman uralkodónak a célja.

 

Szurjavarman önmagát félistennek tartotta, kinek népe a lábai előtt hevert. Úgy gondolta, halálának és temetkezési helyének is ezt kell jelképeznie, így megépítette Angkor Wat-ot, hogy miután eltávozik a földi létből, még akkor is emlékezzenek rá- valami igazán maradandót akart maga mögött hagyni.

Ez sikerült is, ugyanis a több, mint 30 évig épült templomok minden egyes részlete a túlvilágot és valamilyen istenséget szimbolizál, és egyfajta átjáróként funkcionálnak a túlvilágra.

 

 

Az épületegyüttes különlegessége, hogy  mocsárra épült, ami Kambodzsában nem ritkaság. Hogy megoldják azt, hogy a templomok épségben maradjanak, biztos alapzatot kellett biztosítani, hogy nehogy előbb-utóbb romba dőljön. A hívők szerint azonban nem ez mentette meg eddig az építményt a pusztulástól, hanem az istenek szeretete és jóindulata. Mivel úgy tartották, hogy túlvilági lények is lakói lesznek a templomoknak, jósok és asztrológusok kiszámolták, melyik nap is lesz a legalkalmasabb arra, hogy megkezdjék az építkezést.

 

A Világörökség részeként számon tartott Angkor Wat-ot sajnos napjainkban igen komoly veszély fenyegeti, mivel a turisták ezrei akaratlanul is tönkreteszik ezt a meseszép „birodalmat”. A kemény, masszív cipők, az olajos kézlenyomatok, és a direkt rongálások sajnos mind-mind közelebb visznek ahhoz, hogy egyszer eltűnjön a Föld színéről. Éppen ezért jelenleg úgy néz ki, valamikor a jövőben kizárólag csak emelvényekről lehet megtekinteni a csodálatos romokat.

 

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...