Home / Utazás / Ázsiai utazások / ANGKOR – a misztikus romváros

ANGKOR – a misztikus romváros

Angkor Kambodzsa szívében, a dzsungel mélyén található romváros, mely a 9. és 15. század között Délkelet-Ázsiában uralkodó Khmer Királyság központja volt. A birodalom fénykorában 1 millió lakosa lehetett a városnak. A közel 200 km2-es területen számos templom és szentély áll szétszórva – köztük a világ legnagyobb vallási célú épülete, Angkor Wat. Csak a templomokat építették kőből, a többi épület, paloták, házak, középületek fából készültek, és rég megsemmisültek. A ma látható több mint száz templom az, ami megmaradt a hajdanán hatalmas vallási, közösségi és adminisztratív metropoliszból.  A várost I. Yasovarman uralkodó alapította meg, majd a következő évszázadok során minden uralkodó saját várost hozott itt létre, megtartva Angkor fővárosi státuszát.

Angkor Wat, szó szerint, mennyország a földön, a Meru-hegy földi megtestesülése, a hindu hitvallás Olympos hegye és az ősi istenek lakóhelye. Angkor Wat valószínűleg a világ legnagyobb vallási épületkomplexuma, a templomok anyja. A középpontjában a szent Meru-hegyet megtestesítő torony áll, az épületek és udvarok az óceánokat és kontinenseket jelképezik. Az eredmény egyedülálló, nemcsak méreteiben és bonyolultságában, de díszítettségében is. Több ezer szobrász, építőmunkás és fafaragó dolgozott itt 30 éven át, az idő felét a faragások elkészítése tette ki.
Angkor Wat, melyet II. Suryavarman király építetett a hindu isten, Vishnu tiszteletére, a 12. század első felében épült. A királyt az a szándék vezette, hogy mindenkit elhomályosító, felülmúlhatatlant alkosson. De nemcsak maradandó remekművet akart létrehozni, hanem a templomot egyben átjárónak szánta a túlvilágra. Az épület nyugati irányba néz, hogy illeszkedjen a lenyugvó nap és a halál szimbolizmusába.
Wat templomot jelent Kher nyelven, amit valószínűleg a 16. században csatoltak az Angkor (főváros) névhez.
Angkor Wat Kambodzsa jelképévé vált: megjelenik a nemzeti zászlón és címeren, és ez az ország fő turista-látványossága.

Angkor Thom, a másik jelentős nagyváros, a Kher Birodalom utolsó fővárosa, mely VII. Jayavarman király uralkodása alatt épült. A Nagy Építőnek is nevezett király számos más templomot, szentélyt, kolostort is építtetett, többet, mint az összes khmer uralkodó együttvéve. Angkor Thom az első buddhista szellemben épült khmer királyi székhely. A fallal körülvett városba öt monumentális kapun keresztül lehet bejutni. A közepén elhelyezkedő Bajon-templom a föld és a menny találkozását ábrázolja, buddhista templom, mely magán hordoz hindu elemeket is. Híres rejtélyesen mosolygó „arcairól” és egyedülálló domborműveiről.

A többi Angkorban lévő templommal ellentétben, Ta Prohmot úgy hagyták, ahogy találták, mintegy példáját annak, hogy mit tesz a trópusi őserdő egy épülettel, ha az ember leveszi róla vigyázó kezeit. A 12. század végén, szintén II. Jayavarman által építtetett templom falait, tetőszerkezetét és szobáit annyira kijavították, hogy megállítsák a további romlást, a belső szentélyét megtisztították a növényektől, azonban magát az épületet meghagyták a fák szorongató markában. A fák évszázadok alatt nőtt szerpentinszerű ágai szétfeszítik az ősi köveket és hatalmas törzseik átvetődnek az egykor élénk buddhista templomon.

1432 után, amikor a fővárost Phonom Penh-be költöztették át, Angkor buddhista szerzetesek gondozása alá került. Majd a szerzetesek is elhagyták a várost és az őserdő elnyelte azt. A 19. században a francia Henri Mahout fedezte fel, de csak jóval később, a 20. században figyelt fel a világ a jelentőségére.

Angkort a 20. század elején kezdték el helyreállítani, ma ez Délkelet-Ázsia egyik leglátogatottabb helye. 1992-ben az UNESCO Világörökség részévé nyilvánította.

Bővebb információt ide kattintva olvashat!

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...