Home / Kiemelt / Amit eddig még nem tudtál a Maldív-szigetekről

Amit eddig még nem tudtál a Maldív-szigetekről

Egy csodálatos szigetvilág, gyönyörű, fehér homokos partok, azúrkék színű tengeröblök, lenyűgöző vízi világ – akár a földi paradicsom. Nem véletlenül nevezte Marco Polo a Maldív-szigeteket “az Indiai-óceán virágának”. A kétezer szigetből álló Maldív-szigeteken luxusszínvonalú szállodák, vízre épített villák várják az utasokat. Íme, néhány érdekességet erről a csodálatos szigetvilágról.

A szigetcsoport valójában „atollokból” áll. Az atoll a korallzátonyokból felépülő, gyűrű alakú sziget vagy szigetcsoport maldív elnevezése.  A szigetország mintegy 1192 apró szigetből áll, ezek 26 atollt képeznek. A szigetek ritkán emelkednek 2,5 méternél magasabbra a tengerből, és egyikük területe sem nagyobb 13 km²-nél.

Jelenleg 200 sziget lakott, további 90 földdarabot turisztikai célra tartanak fent, de a köztársaság háromnegyed része még mindig lakatlan.  A turisták száma egész évben meghaladja a lakosokét!
11 évig szultanátus volt az államformája, élén Mohammed Farid Didi szultánnal. Jelenleg köztársaság, ám politikai pártok nincsenek a szigeteken. Atollvezetők irányítanak, akiket az elnök választ.

A lakosok mind a muszlim vallást követik. Tartják a ramadánt és nagyon figyelnek a hagyományokra. Szeszesitalt tilos bevinni az országba, csak a szállodákon belül lehet kapni alkoholos italokat.

Bal oldali közlekedést örököltek a brit katonai fennhatóság idejéből, viszont autóval csak Maléban, a fővárosban és Fuvamullah-szigetén közlekednek. Az apró szigetek között hajóval vagy hidroplánnal ingáznak.

Nemzeti hangszerük a bodu beru, amely nagy dobot jelent. Kicsit hasonlít a kongára, mégis teljesen más zenéket játszanak vele. Halkan, lágyan, szinte suttogva és lassan ütve kezdik, a végső tempó azonban nagyon gyors és hangos.

A dhoni csónak a Maldív-szigetek egyik legrégebbi szimbóluma. Ez egy kis fából készült csónak, különleges formája van és manapság már diesel meghajtással működik.

Tengeri élővilága és madárvilága is nagyon gazdag. A szigetek leghangosabb lakói az örvös sándorpapagájok. Sok a gyíkfajta, 67 féle pillangó és teknősök is szép számmal élnek a lagúnákban, különösen a lakatlan részeken.

Maldív-szigetek tökéletes hely a búvárkodásra, egész évben kellemesen meleg víz, 50 méteres vagy néhol annál is jobb látótávolság. Ez a világ egyik korallzátonyokban leggazdagabb területe , több mint 3000 korallzátony található itt. A halak és más víz alatti élőlények több mint ezer faja él az itteni vizekben. Majdnem minden szigetnek van  saját cápa és rája megfigyelő helye.

Számos fakultatív program közül lehet választani a szigetek elhelyezkedésétől függően. A turisták szabadidejükben többek között lakatlan szigettúrán, Malé városnézésen, tengeralattjáró vagy hidroplán túrán, üvegfenekű hajókázáson vehetnek részt.
Az egyik legérdekesebb program az éjszakai halászat. Naplementekor indul a horgászat, kis hajókkal a helyiek viszik ki a turistákat, és horgászbot helyett zsineggel és egy kis csalival várják a kapást. Aki ügyes és horgára akad a hal, annak a szigeten el is készítik, és megeheti a fogást.

Ha szívesen felkeresné valamelyik szigetet, utazása összeállításához segítséget nyújt Magyarországon a térség specialistái, személyes tapasztalataikkal, fényképek és videó segítségével a legjobb személyre szabott programot állítják össze az Ön részére!

 

Bővebb információt ide kattintva olvashat!

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...