Home / Utazás / Afrikai utazások / A világörökség új természeti csodája: Ngorongoro-kráter

A világörökség új természeti csodája: Ngorongoro-kráter

A Ngorongoro-Kráter a világ egyik leglenyűgözőbb természeti csodája, Arushától 180 km-re nyugatra fekszik. A kráter csak egy kis része a Ngorongoro Természetvédelmi Területnek.  A Ngorongoro (jelentése maszáj nyelven: „nagy lyuk”) egy hatalmas vulkán volt, és a régmúltban többször is produkált nagy robbanásokkal járó kitöréseket. Ezek során a kitörési anyag szétszóródott a környező felföldön, majd a kráter, lávautánpótlását elveszítve, magába roskadt, aljzata megsüllyedt. Így jött létre a kaldera, mely 19,2 km átmérőjű, 610 m mély és 304 km²-en terül el. Jelenleg ez Földünk legnagyobb, még ép peremű vulkáni üstje, és az UNESCO Világörökség része.. Hatalmas számú, több mint 25.000 emlősnek szolgál otthonául.

A kráter – ahol a legtöbb lodge található – magassága és perem körüli hőmérséklete miatt elég hűvös, főleg este. Erdőnövényekben gazdag, buja, tele van kúszónövényekkel, rikoltozó majmokkal, melyet a hajnali köd még elrejt előlünk. A meredek kráterfal nem akadályozza az állatokat a mozgásban, de sokan maradnak a kráter aljában, ahol élelem és víz bőségesen található.
Leopárd vagy gepárd csak a kráter külső peremein él. Oroszlánból viszont 50-60 is akad, de az erős beltenyészet miatt sokkal érzékenyebbek a betegségekre, mint a Serengetiben élők.

A kráter a fűevők, a gnúk és a zebrák világa; együttes számuk eléri a húszezret, melyhez még 4-5 ezer különféle gazella társul, és itt élnek a védett fekete orrszarvúk is. Az elefántok a Ngorongoro-kráterben nem állandó lakosok, csak néhány hím jár le legelni.
Kelet-Afrika jellegzetes nagyvadjai közül egyedül zsiráf nem él itt, mert fő táplálékából, az akáciából jóval kevesebb van, mint a közeli, hatalmas Serengeti-síkságon.

A kráter egy részét egy, a száraz évszakban kiszáradó tó, a Magadi uralja. Ha sekély medrében van víz (mely a vulkáni portól lúgos vizű, úgynevezett szódató), flamingókat csodálhatunk meg a tavon. A tollazatuk színe az egész tájat csodálatos rózsaszínűvé varázsolja.
Az édes vizű tavakban vízilovak élnek, más állatok pedig itt olthatják szomjukat, az egyik ilyen forrás mellett alakítottak ki piknikhelyet a leérkező turistáknak. Ez az egyetlen hely, ahol ki szabad szállni a terepjárókból.

Emberek már évtizedek óta nem élnek a kráterben. A természetvédelmi hatóságok csupán az állattenyésztő maszájoknak engedik meg, hogy napközben lenn legeltessék marháikat.

Ngorongoróhoz csak szervezetten lehet eljutni.

Tanzánia, Ngorongoro kráter videó: kattintson ide

Superior magazin által ajánlott egyébb információk: kattintson ide  vagy hívja telefonon: 239-4848 telefonszámot
Friss hírek, beszámolók Facebook oldalunkon: Safari

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...