Home / Kiemelt / A rejtélyes Húsvét- sziget

A rejtélyes Húsvét- sziget

A Húsvét- sziget az egyik olyan területe a világnak, mely tele van rejtélyekkel és megmagyarázhatatlan dolgokkal. Számos kérdés van vele kapcsolatban, azonban válasz már annál kevesebb.

 

A Polinéziában található sziget nagy része a Rapa Nui Nemzeti Parkhoz tartozik, és a világörökség része, többek között a rajta található kőszobroknak köszönhetően. Nevét onnan kapta, hogy 1722 húsvétján fedezték fel, és mind a mai napig rejtély, hogy időszámításunk előtt kb. 400-ban miképp jutottak el ide az őslakosok. A sziget majdnem teljesen kihalt, még az állat-és növényvilága is igen csekély.

 

Hatalmas kőszobrok

 

A Húsvét-sziget fő jellegzetessége az ott található, gigantikus mérető (4-10 méter) kőszobrok. Ezek a díszes fejek egymás mellett sorakoznak a part mentén, hátat fordítva a tengernek, mintha egyfajta őrzők lennének. A régészeknek egyelőre nem sikerült megfejteni, hogy mi célból kerültek oda. Egyes elméletek szerint síremlékek, mások szerint az isteneik ábrázolása, de már az a teória is napvilágot látott, miszerint nem is emberek építették. A szigetlakók természetfeletti erőt tulajdonítanak nekik, és úgy tartják, maguktól „mentek” oda a szobrok, viszont kutatások bebizonyították, hogy kötelek segítségével viszonylag egyszerűen a helyükre tudták vinni őket, isteni segítség nélkül.

 

 

A Húsvét-sziget pusztulása

 

Az egykor virágzó terület mára szinte teljesen kietlen. Ennek oka is kérdéseket hagy maga után, sajnos még nem tisztázott egyértelműen, mi is okozhatta pusztulását. Sokan a patkányok túlzott mértékű elszaporodását teszi felelőssé, mások az éhínséget, a belháborúkat, a rabszolga kereskedelmet. Mégis, több történelemkutató úgy gondolja, hogy az őslakosok körében úgynevezett ökológiai önpusztítás volt, ahol többek között olyannyira felhasználták az erőforrásaikat, hogy sokaknak el kellett hagyni a szigetet, és a kevésbé szerencsések az éhhalál áldozatává váltak.

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...