Home / Kiemelt / A Hawaii szigetek 5 millió évesek lettek

A Hawaii szigetek 5 millió évesek lettek

A Hawaii szigetek vulkáni működés eredményeként egyenként jöttek létre. Az óceán mélyén egy “hot spot”, azaz forró pont van, amiből a felszínre törő lávából először kialakult egy sziget. Ugyanúgy, ahogy a kontinensek, az óceán alatti kőzet lemezek is mozognak. Ez a lemez északnyugati irányban haladt, de az alatta levő forró pont helyzete változatlan maradt. Amikor legközelebb aktívvá vált a forró pont, az első sziget már elmozdult, így egy újabb sziget jött létre. Ennek megfelelően nyugatról keletre haladva egyre fiatalabbak a szigetek: Kauai 5 millió, Hawaii 1 millió éves. A legelső szigeteket mára már teljesen elmosta az óceán, csak korallzátonyok maradtak belőlük a víz mélyén. A legfiatalabb sziget (Hawaii) a forró pont felett helyezkedik el, itt ma három aktív vulkán is van. A Mauna Kea a legmagasabb, 4205 méterrel van a csúcsa tengerszint felett. Az Mauna Kea a világ legmagasabb vulkánja, ha nem a tengerszinttől, hanem a hegy lábátől mérjük: óceán aljától 10723 méter magasra ágaskodik. Így megelőzi a Mount Everestet is, ami 8850 méterre van a tengerszinttől. A Nagy Szigettől 32 km-re az óceán mélyén levő lávakitörés már épít egy új szigetet, ami kb. 1000 méterre van a tengerszint alatt. A keresztszülők nem tétlenkedtek, az új szigetnek már nevet is adtak: Loihi-nek fogják hívni, de a felszínre bukkanásáig még kb. 60000 évet kell várni…


A szigetek először csak kopár vulkanikus kőzetből álltak, a termőföld nagyon lassan alakult ki. A magokat és spórákat a légáramlatok és az óceán sodorta magával a “környező” szárazfüldekről, a növények csak nagyon lassan tudtak betelepülni. Az állatoknak is óriási utat kellett megtenniük, hogy az óceánon keresztül Hawaii-ig eljussanak, hiszen a Hawaii a világon a legizoláltabb szigetcsoport.


Csodával határos körülményeknek kellett összejátszaniuk ahhoz, hogy állatok élve átvészeljék az utat és elegen érkezzenek ahhoz, hogy el is szaporodjanak. Körülbelül 20000 évenként sikerült csak egy-egy új fajnak megtelepednie a szigeteken. Egyetlen ehető növény sem volt őshonos, az emlősállatok közül csak a denevér tudta magától megtenni az utat, az összes többit emberek telepítették be.

Celeb világ: Tiger Woods remek példája annak, hogy az élsport kellő kitartással jövedelmező tud lenni. A versenyeken szerzett pénznyereményei mellett reklámszerződésekből és vállalkozásaiból jelentős vagyonra tett szert. Tiger Woods harmadik lett a hétfőn véget ért nortoni, 8 millió dollár összedíjazású tornán, az ott kapott 544 ezer dollárral pedig keresete átlépte a bűvös 100 millió dolláros határt. Ez a golfozók közül korábban senkinek sem sikerült. Nem mintha 100 millió dollár kevés lenne, de Tiger Woods természetesen messze nem csak a sportból szerzi a jövedelmét, számos céggel áll szerződésben. Ő a Tag Heuer órák nagykövete, a Nike pedig rá alapozta a többszáz milliós golfüzletágát. Csak a Nike-val való együttműködése önmagában harminc millió dollárt hoz a konyhájára, így nem csoda, hogy vagyonának végösszegét 600 millió dollárra becsülik.

Tiger Woodsnak két villája van. Az egyik, a hawaii luxusvilla, ahová vakációzni jár egy fárasztó szezon után. Számos híresség megfordult már villájában.

 

Bővebb információt ide kattintva olvashatsz!

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...