Home / Kiemelt / 20 természeti ritkaság Magyarországon

20 természeti ritkaság Magyarországon

Barlangok, kaptárkövek, lápvidék, gyilkos tó és szurdokok kerültek a kötelező hazai természeti ritkaságok közé, melyek egy fantasztikus hétvégi kiruccanást, de akár hosszabb kikapcsolódást is jeleneteznek akár gyalogosan, akár kerékpárral, sőt, lóháton is.

Zselici Csillagoségbolt-park

2015 nyarán adták át a csodálatos a Zselici Csillagoségbolt-park látogatóközpontját. A Zselic tájvédelmi körzetében egyébként is szabad szemmel láthatjuk a tejutat, a csillagpark még ennél is szebben mutatja meg a tiszta éjszakai égboltot. Azontúl, hogy a rendszeres éjszakai csillagleseken, vezetett túrákon vehetünk részt, nappal a látogatóközpontban belenézhetünk egy igazi naptávcsőbe, megismerkedhetünk a csillagokkal a planetáriumban. A látogatóközpont előtti parkban a naprendszerrel lehet játszani, amit farönkökből raktak ki. Az épület mellett egy hatalmas kilátóról beláthatjuk az egész tájat.
TIPP! A csillagparktól nem messze mindenképpen nézzük meg a ropolypusztai horgásztavat!

Baláta-tó

Somogy megye legelső természetvédelmi területe, a Baláta-tó és vidéke, ahol keresztes vipera is él más ritka fajok mellett. Ez a lápos, láoerdős terület egy nagyon különleges vidék, vízzel borított erdőrészletek, lebegő hínárok láthatók a szépen kialakított sétaútról. A Marián Miklós sétány pallóútján ugyanis egészen a tó belsejébe tudunk eljutni, és megismerkedhetünk a tó élővilágával, környezetével. Aki a Baláta-tóhoz ellátogat, az semmi esetre se hagyja ki a varázslatos hangulatú kaszói erdei kisvasutat, amely 8 km hosszan kanyarog a vadregényes kaszói erdőben.

Nyugat-Mecsek 

A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzetet 2009-ben a Pécs-Abaliget-Bükkösd-Cserkút által határolt területen hozták létre. A több mint tízezer hektáros terület ölelésében számos, már korábban létrehozott természetvédelmi terület található meg. Ezek között említést érdemel Abaligeti-barlang fés környéke, a Kőszegi-forrás Erdőrezervátum, a Jakab-hegy, a Melegmányi-völgy, de ide tartozik a meseszép Pécsi Parkerdő is. A terület karsztjelenségekben gazdag területein több mint száz barlang alakult ki. A leghosszabb és legismertebb a 1,5 km hosszú Abaligeti-barlang – ha itt járunk, ne hagyjuk ki a Denevérmúzeum meglátogatását sem!

A Dera-patak szurdoka

Vadregényes szurdokvölgy a főváros közelében. A Pilis hegység egyik leghosszabb patakja Pilisszentkereszten kezdi meg kacskaringós életét, majd Csobánka felé kanyarogva Szentendrén éri el a nagy Dunát. A gyermekek számára igazi paradicsom a Dera szurdok völgye, ahol mesés természeti kincseket fedezhetnek fel.

Sas-hegy

Kevésbé ismert része a főváros kirándulóhelyeinek a Sas-hegy, melyet már messziről felismerhetünk kissé kopár csúcsáról.  A Duna-Ipoly Nemzeti Park Sas-hegyi látogatóközpontja és a hozzá tartozó közel 1000 méter hosszú tanösvény kerekesszékkel is bejárható, s bár a tanösvény nem kutyabarát, egy kellemes kirándulásnak mindenképpen jó útvonal számtalan geológiai formájával, növényritkaságaival. Érdekesség, hogy a Sas-hegy gyomrában található a szeizmológiai obszervatórium, mely a földmozgásokat figyeli.

Nagyszénás tanösvény és a Szénások – a pilisi len nyomában

A Budai- hegységben megtalálható Kis- és Nagy-Szénást 1951-ben nyilvánították védetté. A rendkívül gazdag flórával és faunával rendelkező területen kiemelkedő jelentőségű a pilisi len (Linum dolomiticum), amely az egész világon egyedül itt él, de más védett és fokozottan védett fajok is otthont találtak a különleges dolomitlejtőkön. Valósággal feltölt a természet, ha végigsétálunk a Nagykovácsiból induló, közel 2 km hosszú tanösvényen, amely 1,5 óra alatt kényelmesen bejárható, a Pilisszentivánon pedig a pilisi lenről elnevezett látogatóközpont kiállítását is felkereshetjük.

Mennyország tourist

Hajdani vulkánok nyomában

A Bakony-Balaton Geoparkban tanúi lehetünk, hogy mennyi földtani, felszínalaktani értéket hagytak hátra hajdani vulkánjaink. Joggal lehetünk büszkék az UNESCO Globális Geopark címet is elnyerő „szabadtéri múzeumra”, hisz a geopark nem csupán a gazdag földtani örökségünk megőrzésére fókuszál, hanem érdekes programok és izgalmas túrák egész sorozatát kínálja. A badacsonyi Geológiai és botanikai tanösvény 4 km hosszú túraútvonalán pedig fantasztikus földtani kincsekre lelhetünk.

 

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

A bivalyok mélán süppednek bele a Kis-Balaton Kápolnapusztai Bivalyrezervátum legnagyobb sártengerébe, Balatonmagyaród és Zalakomár közelében. Itt csodálhatjuk meg Magyarország legnagyobb bivalycsordáját, de változatos interaktív kiállítás, valamint egy – játékos elemekkel, pihenőhelyekkel és kilátópontokkal tarkított – különleges mesélő sétaút is várja az érdeklődőket. A kilátópontokon a távcső – szó szerint – még közelebb hozza számunkra a Kis- Balaton és a Bivalyrezervátum élményét.

Barátlakások

A Tihanyi-félsziget keleti partján, az Óvár-hegy bazalttufa falába vájt barátlakásokat bizánci szerzetesek készítették és használták. A X-XI. században készült különleges építmények közül idővel sok elenyészett, de szerencsére még mindig megcsodálhatunk néhányat. A legenda alapján I. András király telepítette ide a remetéket a Kijevi Nagyfejedelemség tájáról. Ha kirándulásunkra több időt szánunk, érdemes megtekintenünk a barátlakások közelében a felszínre törő – a Tihanyi-félsziget egyetlen – forrását, a Ciprián-forrást is.

Bükki Őserdő

A Bükk tájain járva, lépten-nyomon változatos természeti kincsekre lelhetünk.  Érdemes felkeresnünk az Őserdő névre hallgató fokozottan védett természeti terület, amelyet 1972-ben helyeztek oltalom alá, mint a hazai magashegyi bükkösök legidősebb és legszebb állományát. A Kéktúra útvonala az Őserdőt megkerülve kanyarog, de a drótkerítésen át az erdőrezervátum területén csodálatos famatuzsálemekben gyönyörködhetünk, ahol nem ritkák a 180-200 éves bükkfák sem.

Túra a hucul méneshez

Akik kedvelik a lovakat, netalán még a hátukra is szívesen felülnek, azok feltétlenül látogassanak el az Aggteleki Nemzeti Parkba, ahol a Gömör-Tornai-karszt területén található hazánk legnagyobb hucul ménese. Ez a lófaj a Kárpátokban fejlődött ki, és genetikailag nagyon közel áll az ősi vadlovakhoz. A lovak szerelmesei Jósvafőtől egy kőhajításnyira található gergés-lápai legelőkön egész évben megcsodálhatják a szabadon tartott nemes állatokat.

Rákóczi-barlang

Az Országos Kéktúra nyomvonalát is érintő Bódvarákó mellett, az Esztramos-hegy gyomrában található a Rákóczi-barlang, Jósvafőtől csupán 20 kilométerre. Ez az Aggteleki-karszt egyik legszebb barlangja, amely egyedülálló képződményeivel kápráztatja el a vállalkozó szellemű turistákat.  A vezetett barlangtúra mintegy 700 méter hosszú, amelynek bejárása 20-25 percet vesz igénybe.

Szomolyai kaptárkövek

A Bükkalján, Szomolyától nyugatra vezet az a „misztikus” tanösvény, amely a kaptárkövek különlegesen szép természeti értékeinek és érdekes kultúrtörténeti emlékeinek egy részét mutatja be, ugyanakkor a tanösvény néprajzi, történeti és régészeti értékeket is képvisel. A Vén-hegy lejtőjén több nagy csoportban állnak olyan sziklaképződmények, illetve kúp alakú kőtornyok, amelyekbe a hajdani korok emberei különleges fülkéket véstek. A fülkék korát, megalkotóit, változatos mondák és legendák teszik még inkább titokzatosabbá.

Riolittufa, Kazár – holdbéli tájakon

Néhány kilométerre Salgótarjántól, a Nógrád megyei Kazár település közelében különleges geológiai képződményben gyönyörködhetünk, mégpedig a holdbéli tájra emlékeztető riolittufa földfelszínben. A környék hegyei és dombjai húszmillió évesek, csakúgy, mint a riolittufa, amely a középső miocén korban keletkezett.  A puha tufafelszínt a víz eróziós munkája évszázadok óta alakítja, formálja, így a felszín erősen szabdalt: árkok, kúpok és gerincek teszik változatossá.

Szőcei tőzegmohás láprét

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság fennhatósága alá tartozó több mint 120 hektár területű tőzegmohás láprét a Szőce-patak völgyében bújik meg.  A fokozottan védett terület a térség egyik legjelentősebb természeti kincse, nem csoda, hogy a zöldellő rétet felfedezhetjük Szőce település címerében is, ami arra enged következtetni, hogy a helybéliek már ősidők óta nagy becsben tartották a különleges „vízi élőhelyet”. A szőcei tőzegmohás láprétet és annak páratlan életét egy közel ezer méteres tanösvényen járhatjuk be, a lápok titkairól pedig a tanösvény közelében lévő aprócska látogatóközpontban, a Lápok Házában tudhatunk meg többet.

Fertő tó

A Fertő valamikor szabadon terjeszkedhetett, és vizei évszázadokon át összeköttetésben voltak a Hanság medencéjével. A tó legnagyobb része Ausztriába nyúlik át, hazánkban csupán területének egynegyede található. Így aki a fejébe veszi, hogy körbetekeri a Fertő tavat, az elmondhatja magáról, hogy olyan kerékpártúrán vesz részt, amely egyedülálló módon egyik nemzeti parkból vezet a másikba, miközben változatos vízi élőhelyekben és tájakban gyönyörködet. A vizes élőhelyekhez dukál a vízi jármű is, így magától értetődő, hogy a Fertőnél erre is kiváló lehetőség adódik. Meseszép, vadregényes vízi útvonalakat járhatunk be akár egyénileg, akár csapatban a Fertő-Hanság Nemzeti Park által szervezett kenutúrákon.

Ság-hegy

A Ság-hegy a Kemenesalja szívében, 279 méterre nyúlik ki az őt körbeölelő tájból. Ezt a területet 1975-ben helyezték oltalom alá. A hegy geológiai története és természeti kincsei egyedülállóak.  Az évmilliókkal ezelőtti vulkáni tevékenységnek köszönhetően, különlegesen kemény és szilárd lávapajzs képződött, amely megvédte az alatta lévő gyengébb kőzetet. A Ság-hegy nemcsak geológiai szempontból érdekes, hanem különleges élővilága, növényritkaságai miatt is. A Ság-hegyi Tájvédelmi Körzetben található tanösvényen kutakodhatunk a hegy ötmillió éves múltjában. Az ezer méter hosszú, 18 állomásból álló ösvényen bepillantást nyerünk a földtörténet múltjába csakúgy, mint a tanúhegy természeti kincseibe, értékeibe. Ha a környéken járunk, ne hagyjuk ki a Ság-hegyi Múzeum és a Kemenes Vulkánpark meglátogatását sem!

Cuha-völgy

A Bakonyban, Zirc és Bakonyszentlászló között kígyózik az ország egyik legismertebb szurdoka, a Cuha-völgy, amelyet tavaly tavasz óta gőzvontatású nosztalgiavonat is színesíti. A gyalogtúrázók előszeretettel keresik fel a Cuha-völgy vadregényes világát, ahol megcsodálhatjuk a fehér mészkősziklák ormait csakúgy, mint a rejtelmes, érintetlen „meseerdőt” a csörgedező Cuha-patakkal.

Cuha - Cuha creek in the Bakony mountains

A Cuha-völgyében „bóklászva”, semmi esetre se hagyjuk ki az onnan – stílusosan mondva – kőhajításnyira lévő Likas-követ sem, amely igazi természeti látványossággal kecsegtet.

Gaja-patak

A Bakonynána közelében található, kétezer méter hosszú, izgalmas, festői szépségű Gaja-patak völgyét évente többezer gyalogtúrázó, kiránduló és kerékpáros keresi fel, hisz ez hazánk egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. Itt kanyarog az Országos Kéktúra sávjelzése is. Felejthetetlen élményt nyújt felfedezni a szurdokvölgy rejtett kincseit, elcsodálkozni a meredek, leszakadó mészkőfalak változatosságán, és gyönyörködni a Gaja-patak kisebb-nagyobb vízeséseiben. Keressük fel a Savanyú Jóska-barlangot is, amely a térség igazi geológiai érdekességének számít.

Hubertlaki-tó

A Bakony Gyilkos-tavaként „elhíresült” romantikus fekvésű Hubertlaki-tó a Sombereki-séd völgyében bújik meg, a Hamuházi-séd és a Szalai-séd találkozásánál. A korábbi évszázadban a Bakony ezen szeglete rejtette az Eszterházy család vadászkastélyát, amely korábban leégett, s most a helyén a Hubertlaki- vadászház áll. A tavacskából kiálló, holt fák sejtelmes látványa meglepően hasonlít az erdélyi Gyilkos-tóéhoz, mintha „testvérek” lennének. Szépen kialakította a tó környezetében tűzrakó helyek, pihenő padok várják a pihenni és kikapcsolódni vágyókat.

P1020394 [1280x768]

 

 

Forrás:

 

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...