Home / Kiemelt / Új világörökségi helyszínek

Új világörökségi helyszínek

A Világörökség címet először 1978-ban osztották ki, ekkor 12 helyszín kapta meg a kitüntető címet. 2013 júniusában
a kambodzsai tanácskozáson harmincegy új kulturális, természeti és vegyes helyszín kérelmét vizsgálta az UNESCO Világörökség Bizottsága.

A természeti helyszínek közül hat emelkedett világörökségi rangra. A gleccsereiről és szurdokairól híres nyugat-kínai Tien-san láncos röghegységet többek közt magas, meredek falú, csipkézett gerincei teszik páratlan természeti látványossággá. A hegység egyik legszebb része az északnyugati részében található Akszu-kanyon.

Világörökséggé nyilvánították a namíbiai erget, vagyis a dél-afrikai ország lenyűgöző látványt nyújtó homoktengerét. A tengerparti sivatag egyedülálló a maga nemében, természeti szépsége lenyűgöző. Mielőtt védetté nyilvánították, félő volt, hogy a homokdűnés vidéken gyémántbányászatba kezdenek.

A Pamír-hegységben lévő Tádzsik Nemzeti Park Tádzsikisztán első természeti világörökségi helyszíne. A park óriási, az ország területének 18 százalékát foglalja el, és beletartozik szinte az egész hegység – a Himalája és a Karakorum után a világ harmadik legmagasabb lánca -, vele együtt annak páratlan élővilága is. Kopár sivatagok épp úgy vannak a vidéken, mint hegyi tavak és havas-jeges területek. A parkban 170 folyó, több mint 400 tó található, és ott húzódik a sarkvidékeken kívüli leghosszabb gleccser, a Fedcsenko, amely 77 kilométeres. A park területén barna medvék, Marco Polo juhok, hópárducok, szibériai kőszáli kecskék, indiai juhok és számtalan halfaj él.

Világörökségi rangra emelkedett a Szicília északkeleti részén, Catania és Messina között található Etna is. A vulkán jelenlegi magassága 3329 méter, de ez állandóan változik a kitörések miatt. Olaszországnak ez a negyedik világörökségi címe, amelyet természeti kategóriában nyert el.

Felkerült a listára a Mexikó északnyugati részén található El Pinacate és Gran Desierto de Altar bioszféra rezervátum, amely homokdűnéiről, vulkanikus krátereiről és gazdag kulturális örökségéről nevezetes.

A bizottság egy kiterjesztésről is döntött, mégpedig a Mount Kenya-Lewa Nemzeti Park esetében.
A Kenya-hegy körül elterülő Mount Kenya Nemzeti Park 1997-ben került fel a listára. A Kenya-hegy Afrika második legmagasabb hegye (5199 m magas kialudt vulkán), csúcsait az örök hó fedi. A területet egzotikus hegyi panorámája, változatos erdővilága és ritka állatfajai (ördögmajom, bongó és óriás vaddisznó) is különleges természeti csodává teszik.
A Kenya-hegy északi lejtőjén található, a 16 000 hektáros Lewa vadrezervátum, melynek egy része (kb 400 hektár) 1983 óta orrszarvú-rezervátum. A Lewa Wildlife Conservancy 1995-ben létre jött, és Kenya állatvilágának megőrzését tűzte ki célul. Napjainkban itt él a kihalás szélén álló Grévy-zebrák 25%-a, valamint fekete és fehér orrszarvút is számon tartanak a területen.

A kulturális világörökségek közé olyan helyszínek kerültek, mint a délnyugat-kínai Jünnan tartománybeli, bonyolult öntözéses rendszeréről és szépségéről nevezetes, évszázadok során kialakított Hungho Hani rizsteraszok.

Az 1970-ben létrehozott, 6500 hektáros, leshotói Sehlabathebe Nemzeti Park, nehezen megközelíthető érintetlen területen. A lenyűgöző parkban különleges antilopok és madarak figyelhetők meg, valamint a nemzeti parkra jellemzőek furcsa homokkő sziklaalakzatai.

Coimbra portugál város 1290-ben alapított egyeteme, a világ egyik legrégibb, folyamatosan működő ilyen oktatási intézménye.

A 3776 méter magas Fuji vulkán, a japánok szent hegye és egyben az ország jelképe is kulturális világörökség lett. A helyiek nem csupán a hegy kultikus helyeit keresik fel, de megmászását spirituális beteljesülést adó zarándoklatnak tekintik. A Tokiótól 100 kilométerre, délkeletre emelkedő, hó koronázta vulkáni kúp évszázadok óta a művészek megihletője is. A szunnyadó tűzhányó legutóbb több mint 300 éve tört ki.

További kulturális világörökségi helyszínek: a különleges stílusban épült radzsasztáni erődök, ukrajnai és a lengyelországi fatemplomok, a Fidzsi-szigetek volt fővárosa, Levuka óvárosa, a nigeri Agadez XV-XVI. századi óvárosa, a katari Az-Zubara tengerparti romváros, régészeti lelőhely és a kanadai (Labrador) Red Bay, mely baszk bálnavadászok XVI-XVII. századi zsákmányfeldolgozó kikötője volt.

A phnompeni konferencián vörös listára került hat szíriai helyszín és a Salamon-szigeteki Kelet-Rennell-korallzátony.

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...