Home / Kiemelt / Dolhai Attila: „A hűség csupán döntés kérdése.”

Dolhai Attila: „A hűség csupán döntés kérdése.”

Ha őszinte akarok lenni – márpedig az vagyok – nem igazán rajongok az operettért és a musicalekért, mégis nagyon vártam a személyes találkozót Dolhai Attilával. Kíváncsi voltam, hogy „minden nő álma” mennyire van megmámorosodva a siker ízétől, milyen emberré vált a hírnév terhe alatt. Arra tippeltem, hogy meglehetősen. Hiszen oka van rá. Tehetséges és sikeres. Ám a találkozó lefixálásakor is gyanús bizsergés fogott el: ez az ember lehet, hogy nem veszett el a bulvár bugyraiban? Miért kedves? Hogyhogy visszahívott, amikor látta, hogy egy idegen szám keresi? Már a találkozás első pillanatában gyanúm beigazolódni látszott.

Kedves mosoly, nyugodt tekintet és barátságos kézfogás kíséretében ült le limonádéjával az asztalomhoz. Az interjú apropója a hatalmas sikert aratott Ghost musical és az augusztus 17-i siófoki fellépése a saját zenekarával.

Milyen érzelmi kötődésed volt a Ghost című filmhez, amikor elkezdtetek próbálni a színházban?

Semmilyen. Engem valamiért nem annyira ragadott meg a film, de nagyon izgatottan vártam a próbákat. Amikor elolvastam a szövegkönyvet, már tudtam, hogy minden rendben lesz. Ahogy nézed a darabot, beszippant a világába, olyan közel kerül az emberekhez, mintha részesei lennének a történetnek. Talán emiatt is aratott ekkora sikert. Ősszel pedig folytatjuk. Szerintem jobban sikerült, mint a film – nevet.

IMG_5410

Gyerekkorodban rocksztárnak készültél, majd a szüleid megnyugvására végül „rendes ember”, színész lett belőled. Azóta valahogy mégis visszatértél a zenéhez, több albumod jelent már meg. Mi várható a siófoki fellépéseden?

Sok saját dalomat is hallhatják majd, de a repertoárban a Hooliganstól kezdve a klasszikusokig sok minden szerepel. Rettentően élvezem a koncerteket, mert úgy érzem, valahogy őszintébb lehetek a közönségemmel. Nagyon izgatott vagyok!

Tavaly nagy fába vágtad a fejszédet: Pietro Mascagni Parasztbecsület című operájában szerepeltél a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri színpadán. Te voltál az egyetlen, aki nem hivatásos operaénekes volt.Arra tippelek, hogy szereted a kihívásokat.

Igen, imádom – nevet. Mindig szerettem feszegetni a határaimat. Egy éven keresztül készültem erre a szerepre, ami szakmailag komoly erőfeszítéseket igényelt. És élveztem minden percét.

EDV_0850_

És úgy sikerült, ahogy tervezted? Ha jól tudom, ehhez kötődik életed legfájdalmasabb kritikája is.

Kaptam hideget és meleget is. Szerencsére a legjobb kritikusok szerettek, és még egy olasz felkérést is kaptam egy következő operára. De Fáy Miklós kritikája, akit ezúton is üdvözlök – nevet – kicsit szíven szúrt. Gyenge kántorokat megigéző óbégatásnak titulálta a színpadi teljesítményemet. De túlléptem rajta. Régen az volt a legnagyobb vágyam, hogy mindenki szeressen. Ma már csak magamnak és a családomnak szeretnék megfelelni.

Azon kevesek egyike vagy, akik boldog házasságban élnek, ráadásul három gyönyörű lányodat nevelitek Kistarcsán, távol a város zajától.

A színház világa sokszor szól az éjszakázásról, és néha nem az erkölcs fellegvára. Amikor megismerkedtem a feleségemmel, hoztam egy döntést: amikor vége volt a darabnak, nem mentem fel a többiekkel a színházi büfébe iszogatni, hanem szaladtam haza hozzá. A kapcsolatunk Vikivel (Attila felesége – a szerk.) a kölcsönös bizalomra épült, és talán ezzel szerettem volna neki jelezni, hogy nincs oka aggódni. Ez azóta is így van, és egyáltalán nem jelent lemondást.

IMG_0182

Úgy sejtem, hólapáttal gyűjtöd össze előadás után a színpadra feldobált női fehérneműket. Sok nőtől hallottam már elhaló hangon rebegni: óó, a Dolhai Attila… Hogy tudsz ember maradni ebben a világban? Mi a hűséged oka?

Én egy nagyon konzervatív családban nőttem fel, otthonról hoztam a tartást, a házasságba vetett hitet. A szüleim nem művészek, távol áll tőlük ez a világ, és én is ebben nőttem fel. Két lábbal a földön álló, racionális embernek tartom magam, és az, hogy hol dolgozom, nem változtat a normákon, amik szerint élem a mindennapjaim. A hűség pedig egyszerűen döntés és tisztelet kérdése. Nem tudnám elképzelni, hogy ne Vikihez menjek haza.

És ott van a három csodás kislányod is. Milyen velük a kapcsolatod?

Ők a mindeneim. Vikivel úgy állapodtunk meg, hogy ő lesz a szelíd anya, és pedig a szigorú apa. De ez persze nem mindig szokott összejönni – nevet. Mindig felolvasztják a szívem, és végül az lesz, amit ők akarnak.

EDV_0261_

És mi lesz, ha színésznők akarnak majd lenni?

Hehe, erre meglehetősen nagy esélyt látok! Az látom, hogy ebben a szakmában sokkal nehezebb élete van a nőknek, hiszen össze kell egyeztetniük a gyerekvállalást a karrierrel. De van, akinek sikerül: Polyák Lilla például tökéletesen csinálta. Visszatérve a lányokra, persze féltem őket, hiszen látom ennek a világnak a démonait. De ha ezt a pályát választják, igyekszem majd fogni a kezüket.

Tökéletes családod van, te vagy a musicalvilág Nr. 1-ja. Fiatal vagy és tehetséges. Merre visznek még az álmaid? Nyugdíjba vonulsz, és kiköltözöl a családoddal egy kicsi szigetre?

Ez is egy jó ötlet, de körülbelül két hétig bírnám tétlenül. Most nagyon erősnek érzem magam, és egyre közelebb kerülök a gyerekkori álmomhoz. Valahol legbelül még mindig nem mondtam le arról, hogy egyszer fogok egy elektromos gitárt, és ahogy te fogalmaztál, rocksztár leszek. Úgy érzem, lassan készen is leszek arra, hogy egyedül írjak zenét és dalszöveget, ami csak a saját művem. A siófoki koncertem már közelít ahhoz, amit szeretnék elérni. Ma a popzene nagyon friss, modern, és különleges, hatalmas erőt érzek a fiatalokban. Bátrak, nyitottak, szárnyalnak. Én is erre vágyom.

Ezt az érzést hívják szabadságnak?

Igen, szabadság a neve.

Harcos Andrea

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...