Home / Kulináris / Ételek / Nigella Lawson (+recept)

Nigella Lawson (+recept)

A karamellás hölgy – avagy egy bűbájos nő a konyhában

Nem vagyok séf, nincs szakképzettségem a főzés és szakácskodás terén. Az én mesterségem az evészet.
Nigella Lawson

Főzés közben flörtöl a kamerával és érzéki viszonyba kerül a karamellával, no meg a csokoládéval, de a zöldborsó, petrezselyem, fokhagyma, lazac-steak, ruccola sem hagyja hidegen. Még mielőtt azt hinnénk, hogy Nigella Lawson – vagy ahogyan a gasztronómiát kedvelők hívják, Nigella – csak a főzésben-evésben-nassolásban talál gyönyörűséget, idézzük őt magát az evés és szex viszonyáról:

Merem állítani, hogy azoknak a nőknek, akik az életüket különböző diéták betartásával töltik, valószínűleg gond van a szexuális életükkel. Hiszen, ha a tested ellenség, hogy tudsz relaxálni, és élvezni valamit? Mindent mindig kontrollálsz, ahelyett, hogy élveznéd a test örömeit.

Nincs módunkban Nigella hálószobájába bekukucskálni, de a konyhájába, hála tévés műsorainak, bejáratosak lehetünk, így mi pedig azt merjük állítani, hogy Nigella nagyon érzéki, vonzó nő, akinek minden mozdulatából, minden porcikájából árad az életöröm. És nem mellesleg kitűnő szakács is, receptjei is ezt a könnyed vidámságot tükrözik. Noha az élete nem volt mindig vidám, fiatalon elveszítette édesanyját, majd húgát, és első férje is meghalt. Ma második férjével, a nála közel húsz évvel idősebb marketingmenedzserrel, Charles Saatchival együtt nevelik Nigella két, illetve férje egy gyermekét.
Hogy a kulináriánál maradjunk: van mit a tejbe aprítaniuk. Nigella otthonról is jól volt eleresztve – apja a Thatcher-kormány kabinetfőnöke, anyja egy neves londoni étteremhálózat örökösnője volt. Ennek ellenére ő mindig megdolgozott a pénzéért. Miután Oxfordban nyelvészetet tanult, újságíróként mint étteremkritikus dolgozott. Ekkortájt jött rá, hogy „evésre született”. Első szakácskönyve mindjárt bestseller lett. „How to Eat” volt a címe. Ért ehhez, az biztos! (Bár az utóbbi időben rettentőn lefogyott! És még egy rossz hír: férje egyik fogyókúrából a másikba esik.)

Calvadosos Syllabub

8 evőkanál száraz cider (szénsavas almabor)
2 evőkanál calvados
¼ teáskanál őrölt fahéj
4 evőkanál finom szemű kristálycukor
1 citrom leve
3 dl zsírdús tejszín
4 fahéjpálcika(elhagyható)
4 db 1 ½ dl-es üvegpohár

Tegyük az almabort, a calvadost, az őrölt fahéjat, a cukrot és a citromlevet egy tálba, és keverjük addig, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Majd folyamatosan keverve, fokozatosan adjuk hozzá a tejszínt. Dróthabverővel vagy alacsony fokozatra állított kézi robotgéppel verjük habbá a tejszínes keveréket, amíg lágy csúcsokat nem vet. A tökéletes állagra nem is igen találok pontos kifejezést, de mindenképpen valahol a „szilárd” és a “folyékony” határmezsgyéjén kell keresgélnünk, úgyhogy legyünk nagyon óvatosak, nehogy a hab túl sűrűvé váljon, vagy ne adj’ isten becsomósodjon.
Kanalazzuk a syllabubot a poharakba, majd szúrjunk a féllágy-félkemény halmocskákba egy-egy fahéjrudat, mint ostyarudat egy adag fagylaltba. Ha azonban az önök számára ez már kicsit túl sok a jóból, egyszerűen szórjanak a tetejére egy kevés őrölt fahéjat.

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...