Home / Kiemelt / Mézeskalács házikó

Mézeskalács házikó

A méz klasszikus kelléke a karácsonyi étkeknek, a hagyományok óvó-védő szerepet tulajdonítanak neki. Elsősorban mézeskalács tészta készül belőle. A mézeskalács tésztából azonban nem csak karácsonyfára akasztható figurákat, vagy Mikulás csizmát, de mézeskalács házikót is készíthetünk, amelyet a gyerekek örömmel díszítenek színes cukrokkal..

A falak és a tető készítéséhez használjunk mézeskalács tésztát.

A tésztából 2 rövid és 2 hosszú oldalfalat kell kivágni (ablakokkal, ajtóval), valamint 2 darab tetőt. Ne gondolkodjunk túl nagy méretben, hiszen a házat össze is kell állítani és díszíteni is kell! Körülbelül 20 cm hosszú, 12-15 cm széles és magas ház elegendő.

Néhány hasznos tipp, amelyekre érdemes gondolni a mézeskalács házikó készítésénél:

– Ragasztani hatékonyan lehet olvasztott cukorral. Ennek előnye, de hátránya is, hogy nagyon gyorsan megkeményedik. Egyszerűbb, ha a házikót a tűzhely közelében álltjuk össze, és az olvasztott cukrot folyamatosan melegen tartjuk.  Nem kell sok cukrot felolvasztani (fenti méretű házhoz elegendő 5 dkg), hiszen a lapokat elegendő csak az érintkezési vonal mentén összeragasztani. Ennek ellenére, ez nem gyerekjáték. Az olvasztott cukor forró, könnyen megégethetjük vele magunkat, ráadásul gyorsan kell dolgozni. Legegyszerűbb, ha a falak ragasztását két felnőtt végzi el (egyik tartja a lapot, amíg a másik megkeni az olvasztott cukorral). A ragasztás helyét a díszítés során a fehér cukormázzal el tudjuk takarni. Ha munka közben valamelyik lap eltörne, olvasztott cukorral az is „megjavítható”. Mivel az olvasztott cukor azonnal megköt, és jól fixál, haladéktalanul áttérhetünk a díszítésre.

– Díszítéshez használjunk cukormázat és színes gyöngyöket, cukrokat, pillecukrot, stb. A cukormázhoz (fenti házikóhoz) 1 tojásfehérjét verjünk fel csipetnyi sóval, majd tegyünk hozzá 10 dkg porcukrot és pár csepp citromlevet, keverjük pár percig, amíg szép fehér színű nem lesz. Ez a cukormáz lesz a ragasztó is a gyöngyökhöz, cukrokhoz. A cukormázat tegyük nejlonzacskóba (vagy papírtölcsérbe), aminek végére kicsi lyukat vágunk. Határozott mozdulattal vigyük fel a kívánt mintát a falakra, tetőre. Most jöhetnek a gyerekek, a hátralévő rész már gyerekmunka! Hagyjuk, hogy saját elképzelésük szerint díszítsék fel a házikót.

– Tárolás: a házikót tegyük egy lapos tálra, tálcára, vagy ha ilyen nincs, alufóliába becsomagolt kartonlapra. A végleges száradás legalább 8 óra, addig óvatosan bánjunk  a házikóval.

Ha a házzal végeztünk és szép lett, a maradék mézskalács alapanyagból, formák segítségével további finomságokat készíthetünk. Így készüljünk az ünnepekre.

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...