Home / Autó-Motor / Kiállítások / Meghitt budapesti karácsonyok

Meghitt budapesti karácsonyok

Ki tudja, mitől szeretjük annyira a karácsony meglepetések örömétől fénylő ünnepét? Valószínűleg mindenki számára más és más jelentenek ezek a napok. A budapestieknek különlegesen szép az ünnep, ha csodás, fehéren csillogó, puha hótakaróba is burkolóznak ebben az időszakban pesti utcái, budai hegyei.
A gyönyörű, utánozhatatlan stílusú Budapest utcáit mintha jobban beragyogná ilyentájt az utcalámpák sápadt fénye, mintha az év közben megszokott nyüzsgés is meghittebbé válna. Az Andrássy út, a Nagykörút, vagy a Váci utca kandeláberei száz meg száz siető embert világítanak meg a téli, borongó sötétben, akik karácsonyi ajándékok után járnak, régimódi, kicsi boltból ki, nagy, elegáns, modern üzletházba be. A Hősök terén a Mikulásgyár működik ebben az időszakban, hogy önkéntesei sok nélkülözőnek juttassák el a jótékony fővárosi polgárok szeretettel felajánlott küldeményeit. Ha átnézünk az ünnepi fényben ragyogó hidak felett a Dunán, szemközt a Budai vár, a Mátyás templom, a Halászbástya díszkivilágításában gyönyörködve még inkább érezzük: karácsony táján még szebb ez a város! A pesti oldalon persze nagy a nyüzsgés, az izgatottság, a várakozás csak úgy süt a levegőben, a Váci utca csillogó, ünnepi kirakatai előtt helybéliek és messziről érkező idegenek ugyanolyan lelkesen falatozzák az utcai árusoknál vett sültgesztenyét.


A legnagyobb forgatag talán mégis a belváros szívében lelhető fel: a Vörösmarty téren a szokásos karácsonyi vásár igazi meghitt, ünnepi hangulattal várja az odalátogatókat, legyenek fővárosiak, vidékiek, vagy külföldiek. Ha alaposan beleszimatolunk a levegőbe, megérezhetjük a karácsony közeledtét – olyan mesés illatok terjednek, mint a kenyérlángosé, a téli fűszeres italoké és sülteké, vagy éppen a kürtős kalácsé. Nem csoda, hogy a Budapest belvárosának egyik legszebb terén tartott karácsonyi vásár bekerülhetett Európa nyolc legjobb év végi rendezvényei közé: a teret beragyogó karácsonyi fényben a hungarikumok, a gasztronómia, az ünnepi szokások egyaránt képviseltetnek. Legyünk büszkék erre, vigyázzuk, óvjuk a mi szépséges Budapestünket – és ne csupán karácsonykor.

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...