Home / Kiemelt / Három év és egy napig érlelés – Skót whisky

Három év és egy napig érlelés – Skót whisky

skót whisky nevet definíció szerint csak Skóciában desztillált és legalább három év és egy napig tölgyfa hordóban érleltwhisky viselheti. Legalább kétszer, némely esetben háromszor párolják le. A nemzetközi jog is védi. Ha több hordóból keverik őket, akkor kora a legfiatalabb összetevő kora. Sok hordóerősségű whiskyről hiányzik a kormegjelölés, mivel minimális mennyiségben tartalmaznak ízesítésül fiatalabb összetevőket. A skót whisky alaptípusa a malátawhisky és a gabonawhisky, amelyekből keverékeket készítenek. Ez utóbbiak uralják a piacot, de a legmagasabb ára a házasítatlan malátawhiskyknek van.


A skót whisky szó – az írrel ellentétben – mindig e nélkül íródik!

A skót whiskyt az Egyesült Királyság Parlamentje által hozott törvény  szabályozza. Ennek értelmében a skót whisky:

  1. skóciai lepárlóban készül vízből, malátázott árpából és más fajtájú kizárólag egész gabonaszemekből
    1. amit ebben a lepárlóban dolgoztak fel péppé
    2. erjeszthetővé kizárólag endogén enzimrendszerek segítségével (tehát hozzáadott enzimek nélkül) tették
    3. kizárólag élesztő hozzáadásával erjesztették
  2. kevesebb, mint 94,8 térfogat %-osra desztillálták, hogy aromákat nyerhessen a felhasznált nyersanyagokból és módszerekből
  3. skóciai adóraktárban érlelték legalább 3 évig nem nagyobb, mint 700 literes tölgyfahordóban
  4. amelyik őrzi a nyersanyagokból és készítési eljárásból nyert színét, aromáját és ízét
  5. amihez vízen és szeszkaramellen kívül más alkotórészt nem adtak
  6. legalább 40%-os alkoholtartalommal kerül palackba

A skót whisky 5 kategóriáját definiálták a gyártók és a szövetség konzultációjának eredményeképpen:

– Single Malt Scotch Whisky (házasítatlan malátawhisky): kizárólag vízből és árpamalátából egyetlen lepárlóüzemben készített, kisüsti lepárlással készült whisky, amit javasolt Skóciában palackozni.
– Single Grain Scotch Whisky (házasítatlan gabonawhisky): vízből és árpamalátából, és egyéb, nem malátázott gabonaszemek hozzáadásával vagy anélkül, egyetlen lepárlóüzemben készített whisky, amelyik nem teljesíti a ‘Single Malt Scotch Whisky definícióját.
– Blended Scotch Whisky (kevert whisky): egy vagy több Single Malt Scotch Whisky és egy vagy több Single Grain Scotch Whisky keveréke.
– Blended Malt Scotch Whisky (házasított malátawhisky): több lepárlóüzemben készített Single Malt Scotch Whisky keveréke.
– Blended Grain Scotch Whisky (házasított gabonawhisky): több lepárlóüzemben készített Single Grain Scotch Whisky keveréke.

A piacon a leggyakoribb áru a kevert whisky, azaz a Blended Scotch Whisky.

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...