Home / Kulináris / Édességek / Felvidító édesség: tiramisú

Felvidító édesség: tiramisú

Vidíts fel! – ezt jelenti a tiramisú magyarul, és mivel valószínűleg azonnal megjelenik lelki szemeink előtt, ha az olasz édességekre gondolunk, nem is gondolnánk, hogy a nyolcvanas évek előtt kiadott szakácskönyvekben még nem szerepel, így a szótárakban és lexikonokban sem. Története tehát nem olyan régi, eredete mégis homályba vész.

Az biztos, hogy valahol északon találták ki (a délieket nem kell különösebben felvidítani…), de hogy az Treviso, Siena vagy éppen Torino, arról megoszlanak a vélemények. Az viszont biztos, hogy babapiskóta, tojás, cukor, mascarpone, kávé és kakaópor – ennyi a csodarecept, vagyis a hozzávalók. Az eredeti receptben nincs semmiféle szesz, hiszen gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szánták. Az eredeti formája viszont kör, annak ellenére, hogy a babapiskóta miatt adja magát, hogy szögletes formájú edényt használjunk.

És természetesen megszülettek a különféle variációk: csokoládés, epres, banános és egyéb gyümölcsös, de még sörös tiramisú is létezik.
És akkor lássuk a receptet:
  • 40 dkg babapiskóta
  • 6 tojás
  • főzött kávé, amit ízlés szerint cukrozhatunk
  • 12 dkg cukor
  • 500 g mascarpone
  • cukrozatlan kakaópor
Felverjük a hat tojás sárgáját a cukor felével, amíg a cukor el nem olvad benne. Hozzáadjuk a mascarponét, és elkeverjük. A fehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan hozzákeverjük a mascarponés krémhez. A babapiskótákat egyenként belemártjuk a kávéba, és egy tálba egymás mellé leterítjük őket. Erre a rétegre kenjük rá a mascarponekrém felét, és szórjuk meg a tetejét a kakaóporral. A következő rétegben a babapiskóták merőlegesen legyenek az alsó réteg piskótáira. Következik a mascarponekrém másik fele és megint a kakaópor. A tiramisú tetejét fedje be teljesen a kakaópor. Ezután tegyük a tálat 2-3 órára hűtőszekrénybe, hogy az ízek összeérjenek.
Nem véletlenül mondják azt, hogy: Az olasz konyha az igazi!A Superior Magazin ajánlása: Budapesten egy eredeti, hamisítatlan olasz főzőiskolát találtunk. A főzőiskola alapintézménye a Studio Italia Olasz Iskola. Ez a nyelviskola 1990 óta találkozóhelye az olasz nyelv szerelmeseinek, amennyiben kizárólag olasz nyelvet tanít, a kezdőtől a tolmács-szintig. Az iskolában  komoly klubélet zajlik: a hallgatók olasz filmklubban, spaghettatákon és kis házon belüli főzőtanfolyamokon jönnek össze a nyelvórákon kívül is. Ámde szerkesztőségünk megtudta, hogy mindez egy lényegi változtatással működik mostantól: a nagy sikerre való tekintettel a Studio Italia elindítja saját főzőiskoláját, ami – talán nem meglepő módon – kizárólag az olasz gasztronómiávalfoglalkozik.A kurzusokat nemcsak kiváló magyar, hanem legalább annyira kiváló olasz szakácsok tartják, akiknek igazán a vérükben van az olasz konyhaművészet. De nem kell megijedni: az olaszok által tartott tanfolyamok legnagyobb része is magyarul zajlik, hiszen tanáraik évek óta Magyarországon élnek, itt vezetik éttermeiket, amelyek a legnépszerűbbekközé tartoznak. Az olasz nyelvű kurzusokat természetesen külön jelzik.Szakácsaikat ismerve a jelentkezők vidám, lendületes és igazán különleges órák elé néznek, amelyeknek a végén – amellett, hogy valószínűleg a spaghettin, a pizzán és a tiramisun kívül más olasz szavakat is megismernek majd – természetesen jóllakhatnak a saját főztjükkel. Jelentkezni a tanfolyamokra: ide kattintva

Vidám, lendületes és feledhetetlen főzőtanfolyamokat ígér a főzőiskola

Jó főzést, jó étvágyat és jó szórakozást kívánunk!

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...