Home / Kulináris / Édességek / Fekete szemek ejtették rabul a chocoMe-t

Fekete szemek ejtették rabul a chocoMe-t

Budapesten, a Lila Körte cukrászdában mutatkozott be a chocoMe új, kávés kollekciója. A kézzel készült, „személyre szabható”, magyar táblás sikercsokoládé új feltétekkel – kiváló minőségű kávészemekkel bővült.

A kávébab majdnem annyi összetett aromát tartalmaz, mint a kakaóbab, számbeli hiányosságait pedig remekül pótolja az intenzitásával. Mi történik, akkor, ha vegyítjük őket? Vadonatúj ízek jönnek létre, vagy egy „babfúzió” során ezek kioltják egymás összetevőit? A chocoMe nagy megelégedettségére az előbbi következett be annyi új ízárnyalattal, hogy egy teljes kollekciónyi chocoMe kávés csokoládékreáció álljon össze.  „Optimisták voltunk: egyrészt azért, mert rengetegen szeretik a kávét és a csokoládét, amelyek jól passzolnak egymáshoz, valamint egyéb feltétekkel kiegészítve (liofilizált gyümölcsök, kandírozott virágszirmok, csonthéjasok, fűszerek) tökéletes harmóniát is alkothatnak”- mondta el Mészáros Gábor chocolatier, a chocoMe tulajdonosa.

A kávés kollekció összeállításánál az ország egyik legjobb baristája, kávészakértője- és oktatója, “legjobb kávéházának vezetője “ (1927 – a Kávé Háza) Tóth Sándor segédkezett – gazdag elméleti előadásban, illetve a gyakorlatban négyféle különleges és más-más eljárással készült kávéval.
A következőkben Tóth Sándor titkos receptjeibe engedett betekintést:

A choco Me új kávés csokoládé kollekciójához használt Etióp Yirga és Kolumbiai Gaitana kávékból a csokoládé kísérőjeként igyekeztem harmónikus kávéitalokat készíteni. Nem egyszerű feladat, hisz a kollekció háromnegyed része alapvetően édes csokoládéval készül, ezért törekednem kellett, hogy a cukor takarásából ki tudjam emelni a kávé ízét. A tejcsokoládés alaphoz a legszerencsésebb párosításnak az Etióp Yirga jégre történő csepegtető filteres elkészítése bizonyult. A lágy savak és a simogató hűs kávé jól illeszkedett az alapcsokoládéhoz és a feltétekhez is.
A fehér csokoládé alapú kompozíciók igényelték a testet a kedvelhető durvaságot, ezért továbbra is a Yirga-t használva Syphon technológiával elkészített hosszú kávét kínáltam.

Az étcsokoládés alapon narancs és bogyós gyümölcs feltétekkel készített csokoládékhoz már kolumbiai Gaitanaból készítettem meleg, filteres technológiával kávét, ami gyönyörűen igazodott hozzá.

A csilis, kardamomos feltéteknél nem volt kérdés. A török kávé mögött rejlő nagy test, imádnivaló durvaság és fűszeresség tökéletesen emelte ki a fűszeres csoki karakterét.

A bemutatkozás során (sorrendben) a következő csokoládék és kávék kerültek kóstolásra:

  • Tejcsokoládé, Etióp Yirga kávébab, madagaszkári bourbon vaníliapor, fahéjas-cukros mandula. A tejcsokoládéra finoman szórt bourbon vaníliaporral és fahéjas-cukros mandulával egyszerre emeltük ki a Yirga szemek lágyabb ízeit és határozott fanyarságát.
  • Tejcsokoládé, Etióp Yirga kávébab, fekete só Hawaii-ról. A fekete só darabkák a tört kávészemekkel elkeveredve meglepően intenzív és hosszantartó, lassan lecsengő, finoman ’édes-sós-citrusos’ kávéízt hagynak a szájban.
  • Fehércsokoládé, Etióp Yirga és Kolumbiai Gaitana kávébab, kókuszforgács. A két kávébab keveréke selymesen lágy, édes ízeket eredményez, amibe a lágyan elterülő kókuszforgácsok csempésznek egy csipetnyi trópusi hangulatot.
  • Fehércsokoládé, Etióp Yirga kávébab, jázminszirom. Az enyhén édeskés jázmin a bourbon vaníliában gazdag fehércsokoládéval lágy, selymes köntöst ad az ebben a közegben leginkább fanyar ízeit bontogató kávészemeknek. A végeredmény? Tökéletes capuccino élmény!
  • Étcsokoládé, Etióp Yirga kávébab, kakaóbab, liofilizált feketeribizli. A feketeribizli enyhe savanykássága a Yirgában található bogyós gyümölcsös savakat emeli ki. Étcsokoládé, Etióp Yirga kávébab, kakaóbab, narancshéj. A Yirga kávészemek citrusosságát és finom savasságát tudtuk kiemelni ennél az összeállításnál.
  • Étcsokoládé, kolumbiai Gaitana kávébab, kakaóbab, kardamom. A világ kardamom fogyasztásának 60 százaléka az arab világra esik – a kardamomos kávét a vendégszeretet szimbólumaként adják fel; minimum három csészével illendő fogyasztani. Vagy egy csipet őrölt kardamomot, vagy néhány szemet tesznek bele. Mi pedig azért használjuk, mert az enyhén kámforos íz remekül kiegészíti a kakaó- és kávébabot.
  • Étcsokoládé, galapagosi kávébab, tört chili. Egy igazán erős kávét? A kávészemek aromája a chili által keltett vérbőség miatt sokkal intenzívebbnek érződik ennél az összeállításnál.

Tekintse meg

gyumolcskenyer

Gyümölcskenyér 3 hozzávalóból – nagyon gyümölcsös ízélmény!

A legkönnyebb gyümölcskenyér recept, amit valaha kipróbáltam! Mégis nagyon finom és puha!