Home / Kulináris / Édességek / Hercegnő kalácsa recept

Hercegnő kalácsa recept

Nem a világ legegyszerűbb és leggyorsabban elkészíthető sütije, de szerintem minden perce megéri azt a kis plusz fáradozást. Másfél óra alatt elkészíthető, a nehezebb része, hogy pár órát legalább várjunk vele, amíg összeérnek az ízek (optimálisan egy éjszaka).

Hozzávalók

A tésztához

  • 220 g vaj
  • 200 g kristálycukor
  • 5 db tojás (közepes, “M”-es méretű)
  • 220 g búzaliszt (BL55)
  • 100 g étkezési keményítő
  • 8 g sütőpor
  • 1 db narancs héja

A kenéshez

  • 1 db narancs leve
  • 60 ml likőr – narancs (Cointreau)

Töltelék a rétegek közé

  • 200 g étcsokoládé (45-59%-os, olvasztott)
  • 80 ml tejszín

A tetejére, a bevonáshoz

  • 100 g étcsokoládé (45-59%-os, olvasztott)

Teljes elkészülési idő

20 perc előkészítés, 45 perc sütés, 25 perc rétegezés és bevonás

Elkészítés

A szobahőmérsékletű vajat habosra keverem a cukorral, majd egyenként hozzáadom a tojásokat. Közben bekapcsoljuk a sütőt 180 C-ra.

 Hercegno kalacsa 1
Egy tálban összekeverjük a lisztet, csipet sót, étkezési keményítőt, és egy narancsnak a reszelt héját.

Hercegnő kalácsa recept 5. fázisfotó

Óvatosan összekeverjük a tojásos vajat, a száraz hozzávalókkal.

Hercegno kalacsa 2

Kivajazzuk a 24 cm hosszú, 11 cm széles, és 7 cm magas formát, vagy méretre vágott szilikonos sütőpapírt rakunk a forma aljára, és belesimítjuk a masszát. 180 C-os előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük.

Hercegno kalacsa 3

Mikor kihűlt a tészta egy éles késsel, hosszában 5 részre vágjuk.

Hercegno kalacsa 4

Kifacsarjuk egy nagyobb narancs levét, majd öszekeverjük a narancsilikőrrel. Ezzel a keverékkel egyenként meglocsoljuk a sütilapokat.
Hercegno kalacsa 5
Vízgőz fölött megolvasztunk az étcsokit és a tejszínt. Ha nem egyben olvasztjuk, hanem utólag öntjük hozzá a tejszínt a csokihoz, akkor figyeljünk arra, hogy meleg legyen a tejszín.

Hercegno kalacsa 6

A tejszínes csokival megkenjük a rétegeket. Mindegyiknek csak az egyik oldalát, majd összeillesztjük eredeti formájára a kalácsot.

Hercegnő kalácsa recept 18. fázisfotó

Vízgőz fölött felolvasztunk az utolsó étcsokoládét és bevonjuk vele a kalácsot.

Hercegnő kalácsa recept 19. fázisfotó

Egy éjszakára hűvös helyre tesszük, hogy megdermedjen a csoki és összeérjenek az ízek, majd felszeleteljük.
Hercegnő kalácsa recept 21. fázisfotó

Tekintse meg

sajt

Fehér csokis-málnás sajttorta

Hozzávalók: 1 csésze csokis süti(ledarálva) 3 evőkanál cukor 1/4 csésze vaj(olvasztott) 1 (kb.0,3kg) csomag fagyasztott ...