Home / Kulináris / Ételek / Chili&Vanilia azaz Mautner Zsófia(+recept)

Chili&Vanilia azaz Mautner Zsófia(+recept)

Rákkoktél avokádó-zöldalma ágyon, kapros citromleves friss paradicsommal, zöld kükü, csőben sült fűszeres narancs… Ízek és utazások, avagy Mautner Zsófia „kozmopolita kulináris kalandozásai” egy blogba sűrítve. Chili & Vanilia.

– Veled jó lenne csak ételekről, fűszerekről, receptekről, kulináris örömökről beszélgetni, de arról is szólni kell, hogy voltaképpen „kiugrott” diplomata vagy, a kiskosztümöt cserélted fel a köténnyel – már, ha szoktál kötényt kötni. Mikor jöttél rá arra, hogy számodra a főzés több mint főzés?

– Eleinte hagyományosan főztem, és ez csak ’97-ben változott meg, amikor egy évig New Yorkban dolgoztam. Így utólag visszagondolva, azt tekintem mérföldkőnek, amikor ott megérintett kulinárisan is az a multikulti közeg. Akkor kezdtem el autodidakta módon komolyan képezni magamat. Külföldi utazások során főzőiskolába jártam, mindennap olvastam szakirodalmat, szakácskönyveket bújtam, és elkezdtem nagyon szisztematikusan főzni. Ezen azt értem, hogy nemcsak társadalmi eseményként, hanem kifejezetten tanulmányi céllal. Ez már egy másfajta dimenziója volt a főzésnek.

– A két szakácskönyvedben és a blogodban is különleges és izgalmas fűszerezésű receptek vannak. Zárójelben megjegyzem, hogy ennek ellenére többnyire egyszerűen, gyorsan elkészíthetők. Mi inspirál, amikor elkészítesz egy ételt? Vágysz valamilyen ízre, egy emléket akarsz felidézni, vagy mondjuk, a piacon látsz meg valamit, ami beindítja a fantáziádat?

– Tulajdonképpen minden kulináris emlék, akár a régmúltból, akár későbbről, mind-mind konkrét hangulathoz és személyekhez kapcsolódik, és a legritkább esetben ténylegesen ízemlék, amit keresnék. Például a nagyszülőkhöz, a falusi nyárhoz, amikor a 35 fokos hőségben leültünk jéghideg meggylevest enni. Az viszont gyakran előfordul, hogy amihez a piacon kedvet kapok, abból főzök. De talán a legerősebb motivációm az utazás. Mivel nagyon sokat utazom, rengeteg kulináris élmény ér, különböző új ízekkel találkozom, és gyakran az izgat, hogyan tudom reprodukálni azokat az ételeket, elkészítési módokat, ízeket az itthon kapható alapanyagokkal. Nálam a főzésnél az utazás, az ország, a kultúra hangulata nagyon-nagyon meghatározó. Most például a török konyha a kedvencem, arra vágyom, hogy valami törökös hangulatú ételt készítsek. Ebben az ottani természetes világ, mediterrán hangulat utáni vágyakozás is benne van.

Egyik kedvencem:

Céklalevél joghurttal és pirított dióval

Hozzávalók (2-4 adag)

1 csokor (4-5 gumó) zsenge nyári cékla levele
15dkg natúr joghurt
1 fokhagymagerezd, lereszelve
4 evőkanál olívaolaj
5dkg pirított dió
só, bors

A céklalevelet megmossuk, és finomra aprítjuk. A joghurtot kikeverjük a reszelt fokhagymával, olívaolajjal, sóval, borssal. Összekeverjük a céklalevéllel, úgy, hogy mindenütt alaposan befedje. Tetejét meglocsoljuk még néhány csepp olívaolajjal, majd meghintjük a pirított dióval. Hasonlóan készíthetünk friss spenót-, vagy sóskaleveleket is. Kiváló köretnek sültek mellé, vagy magában is.

Egy másik kedvencem:

Sült sárgabarack

Tavaly a levendulás-fehércsokoládés fagylalttal futott, idén eddig joghurtfagylalttal és joghurthabbal. Vanília helyett kardamommal is nagyon szép.

Hozzávalók (4–8 adag):

– 10 szem érett, de nem túl puha sárgabarack
– fél vaníliarúd
– 10 dkg cukor
– 1,5dl víz
– 2 evőkanál citromlé

A sütőt előmelegítjük 170 Celsius-fokra.
A sárgabarackokat (héjastul) elfelezzük, kimagozzuk. A cukrot és a vizet kis lábasban összeforraljuk, hozzáadjuk a vanília kikapart magját és a citromlevet. Néhány percig erős lángon főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Egy hőálló tálba öntjük a szirupot, a sárgabarackokat vágott felükkel lefelé belehelyezzük. Tíz percig sütjük. A barackokat megfordítjuk, meglocsoljuk a sziruppal, és így is tíz percet sütjük. (Figyeljünk a sütési időre, a barack puhuljon meg, de tartsa meg formáját, ez az érettségi fokától is függ). Lehűtjük, szobahőmérsékleten vagy hidegen tálaljuk fagyi mellé. Hűtőben három-négy napig eláll.

Tekintse meg

kert

Miniatűr kert-kezdőknek is!

Imádom a kreatív dolgokat, főleg, ha azok ilyen egyszerűen kivitelezhetők és meseszépek. Most megmutatom nektek ...