Home / Kiemelt / Carbonara – tejszínnel vagy tojással?

Carbonara – tejszínnel vagy tojással?

Közös kedvencünk, az olasz konyhát bemutató főzőtanfolyam sorozatunk folytatódik!
Júniusban a Superior oldalain megismerkedhetünk a toszkán és a római konyhával, az igazi olasz rizottó titkaival, de részt vehetünk olívaolaj-kóstoláson is, és az is kiderül, hogy milyen apró trükkökkel és fogásokkal dobhatjuk fel egy baráti összejövetel hangulatát – hátha végül mi is olyan hangosan fogunk vigadni, mint! az olasz baráti társaságok…

Carbonara – tejszínnel vagy tojással?

Örök vita tárgya, hogy a carbonara spagettit (pasta alla carbonara – magyarul szénégető spagettinek is hívják) tojással vagy tejszínnel kell-e készíteni. Nos, az egész fogás lényege az egyszerűség, a hozzávalók könnyű beszerezhetőségeés eltarthatósága, hiszen a szénégetők nem az urak voltak – így aztán a tejszín ki is esik a hozzávalók közül, hiszen nem jellemző, hogy a legszegényebb háztartásban is megtalálható lenne.
De induljunk messzebbről. A carbonara Róma környéki étel, de a nagy, klasszikus, Ada Boni-félerómai szakácskönyvben, amit 1930-ban adtak ki, még nem szerepel. 1944 után tűnik csak fel a receptje, miután amerikai katonák megismertették Európát a baconnel.
A klasszikus carbonara receptben tehát pecorino (juhsajt), tojás és szalonna vagy bacon szerepel. Az eredeti receptnek azonban sok variánsa létezik, a pecorinót például – elsősorban a nemzetközi színtéren – gyakran helyettesítik parmezánnal, és van, aki egész tojás helyett csak a sárgáját használja, sőt létezik vegetáriánus carbonara is: ebben a szalonnát cukkinivel kell helyettesíteni. Valamint valóban van egy tejszínes variáció is, ez egy kicsit nehezebb ételnek számít. Szóval a tejszínpártiak se keseredjenek el: lehet úgy is carbonarát készíteni.
Az igazi, eredeti recept lényege azonban az, hogy a kifőtt tésztát (ami alapvetően spagetti) forró serpenyőben, olívaolajon megforgatjuk, és erre öntjük rá a reszelt pecorinóval (vagy parmezánnal) összekevert felvert tojásokat.

További érdekességekről olvashatnak: ITT

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...