Home / Kiemelt / Ami a nagy hidegben átmelegít!

Ami a nagy hidegben átmelegít!

A téli hidegben eljön a forró italok szezonja. A téli meleg italokból igen sokfélét ismerünk.
A sokféle tea mellett választhatjuk a különféle forralt borokat és sok más forró italt is.
A téli italok jellegzetessége, hogy változatos, erős fűszerekkel ízesítik ezeket.
A szegfűszeg, a fahéj, a kardamom, a gyömbér, a citrom- és a narancshéj mellett, a vanília, a szerecsendió, a szegfűbors az, amivel ezek az italok különleges és ínycsiklandó ízre, illatra tesznek szert.
A forró italok többnyire kevés fáradtsággal és olcsón elkészíthetők. A legtöbb téli ital tartalmaz valamilyen alkoholt, ám ezek kihagyásával is lehetséges ízben az eredetivel szinte azonos nedűt előállítani.
A forralt borok és a különféle ízesített teák alkotják a téli italok első nagy csoportját. Ezek az italok általában azonos – vagy legalább is igen hasonló – fűszerezéssel készülnek. A klasszikus forralt borba ugyan nem kerülnek gyümölcsök, de érdemes egy kevés almát, mazsolát vagy más aszalt gyümölcsöt adni a borhoz. Ezek nem csak kiváló ízt, hanem plusz cukortartalmat is adnak az italhoz, és nem elhanyagolható, milyen élvezet a bögre aljáról kikanalazni a gyümölcsdarabokat. Íme egy recept a téli hideg napokra.

Forralt bor

Hozzávalók:
•    7,5 dl száraz, nem túl savas vörösbor (kiváltható vörös szőlőlével
•    7 dkg cukor
•    2 rúd fahéj
•    8 szem szegfűszeg
•    3 szem szegfűbors
•    4 szelet citrom
•    2 szem zöld kardamom (ha nincs, elhagyható)
•    Ajánlott különféle gyümölcs

Elkészítés:
Forrásig melegítjük a fűszereket a borban, vagy szőlőlében (Igény szerint gyümölcsökkel) Ne forraljuk fel, mert a bor vagy szőlőlé elveszti az aromáját. Ezután beletesszük a citromot, édesítjük, ha még szükséges. Forrón kínáljuk!

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...