Home / Kulináris / Édességek / A sajttorták világa

A sajttorták világa

Kezdjük azzal, hogy már a régi görögök is imádták a sajttortát, a régi rómaiak ugyancsak. Cato Kr.e. 160 körül megemlít könyvében egy, a vallási szertartásokon szereplő, a sajttortára kísértetiesen emlékeztető lepényt. De most ugorjunk a mába, a sajttorta virágkorába! Láthatjuk, legyen édes vagy sós, sült vagy nyers, a világ minden táján szeretik, ám mindenhol kicsit más. Angliában piskótaalapú, az olaszoknál ricottából és mascarponéból készül, Németországban édes-savanyú az aludttejtől, a hollandok és a lengyelek túróval sütik, a belgák elképzelni sem tudják csoki nélkül, a franciáké aprócska és Neufchâtel sajtból van, a svédek melegen fogyasztják, a japánok zöldteaporral szórják meg, Dél-Amerikában lekvárral illik megkenni, kivéve Kolumbiát, ahol mézzel és kukoricaliszttel sütve kedvelik. Nálunk? Pár éve jött csak divatba, és néha ,sajnos, túró kerül a sajtba. Hát ez nem az igazi! Hogy melyik az? Az igazi cheesecake – bár ott is többféle dívik – az amerikai. (Napja is van: július 30-án ünneplik!)
És melyik a legigazibb sajttorta? Hát a New York Cheesecake!

Hozzávalók
(Minden szobahőmérsékletű legyen!)
Az alaphoz:
20 dkg Graham keksz
5 dkg kristálycukor
12 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez:
90 dkg tejszínkrémsajt
20 deka kristá1ycukor
4 dkg liszt
5 tojás
0,8 dl tejföl
1 ek reszelt citromhéj
1 tk vaníliakivonat

A tetejére:
2,5 dl tejföl
3 dkg kristálycukor
1/2 tk vaníliakivonat

1. Kivajazzuk a 23 cm átmérőjű tortaformát. A kekszet aprítógépben morzsásítjuk. A vajat összegyúrjuk a morzsával, a cukorral és a tortaformába simítjuk, körben kis szélet formálva. Folpackkal beborítjuk, 1 órára a frigóba tesszük. Keményebb alaphoz hűtés helyett süssük 180 fokon 10 percig.
2. A krémsajtot, a lisztet és a cukrot közepes fokozatúra állított habverővel habosra verjük. Az egyenként hozzáadott tojásokkal tovább habosítjuk, végül a többi hozzávalóval egyneművé keverjük. A tölteléket rákanalazzuk a hideg alapra és a középső rácson, 180 fokon 15 percig, majd 120 fokon 1-1,5 óráig sütjük. (Sütőfüggő!) Akkor kész, ha már szilárd, de mozgatásra a közepe remeg.
3. Megkenjük a tortát a tejfölös keverékkel, és 15 percig sütjük.
4. Késsel körbevágjuk, ha kihűlt, fóliával letakarva 5–12 óráig a frigóban tartjuk.
5. Tálaljuk és mind megesszük. Ha mégis maradna, mélyhűtjük, jól tűri.

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...