Home / Kulináris / Ételek / A konyha ördöge: Gordon Ramsay (+recept)

A konyha ördöge: Gordon Ramsay (+recept)

Mi lett volna, ha?

Mi lett volna, ha a kamasz Gordon Ramsay nem sérül le egy focimeccsen? Vajon mint focistának is a csillagokig – ha nem is Michelin-csillagokig – ívelt volna a karrierje? Ki tudja? Nincs is sok értelme az effajta fantáziajátéknak, bár lehet a válasz a kérdésre „igen”, ha hiszünk abban, hogy a tehetség, az érvényesülni vágyás és a kitartás hármasa valamiben mindenképpen sikerhez vezet annál, akihez ráadásul még a szerencse is elszegődik.


Furcsa jószág a szerencse: néha szerencsétlenségnek álcázza magát. Gordon Ramsay-nél például egy térdsérülés képében jelentkezett. A skót kisfiú focista akart lenni, már csak azért is, hogy a valamikori sportoló, de már csak gyakorló alkoholista és nőcsábász apja kedvében járjon, ám súlyos sérülése miatt – noha a Glasgow Rangers ificsapatába már tizenöt évesen beválogatták – nem sportolhatott tovább. Tanulni nemigen szeretett, de a kulinária érdekelte, és rövidesen az is kiderült, hogy született szakácstehetség. Mindehhez még okosan is döntött: Európa mesterszakácsaihoz szegődött kuktáskodni. Londonban a Harvey’s-nél Marco Pierre White mellett súrolta a lábasokat, majd a híres Le Gavroche-ban dolgozott Albert Roux-nál, azután Franciaországban tökéletesítette tudását Guy Savoy-nál és Joel Robuchonnál – aki egy tányért is hozzávágott ügyetlen kuktájához. Harminchárom éves, amikor ’93-ban a londoni Aubergine séfje lesz. Három év alatt két Michelin-csillagot is szerez az étteremnek.


Rövidesen két saját éttermet is nyit, az egyiket, nevén nevezve a dolgot, Restaurant Gordon Ramsay at Royal Hospital Road-nak nevezi el – ez ma már London legjobb és a világ tizenharmadik legjobb étterme –, a másik a La Tante Claire. Ettől kezdve nincs megállás a… No nem a lejtőn, hanem a hegymenetben. 2000-ben már ő az Év séfje, és a további két évtizedben tizennégy éttermet nyit, tizenhat Michelin-csillagot szerez. Közben magánéletet is él, és meglepő módon, úgynevezett „polgárit”. Mármint ami azt illeti, hogy mindvégig egyetlen felesége van – a szép Tania –, és tőle négy gyermeke. Apósa intézi a cég gazdasági ügyeit, és van is mit, hiszen valóságos Gordon Ramsay-birodalom épült ki. Közben, nem mellesleg, világhírű lesz, A fickó F-fel, A konyha ördöge, A pokol konyhája című tévéműsorait imádják a nézők, az olvasók pedig pecsétesre forgatják szakácskönyveit. (Vasárnapi ebéd, Karácsony Gordon Ramsay-vel, Baráti lakomák, Ízek bűvöletében stb.)
Hogy mi a legjellemzőbb Gordon Ramsay szakácsművészetére? Az ételek és a vendégek tisztelete, az alapanyagok gondos megválasztása, a szigorúság – és a szabadság. Na jó, a konyhában némi szabadosság is, szókimondás, sőt durvaság, de a tanítás nemes céljának érdekében.
Hogy az ízeit mi jellemzi? Rafináltan egyszerűek? Nem csak az… Erről, bizony, tanulmányt kellene írni. E helyett most álljon itt egy G.R.-recept.

 

Meleg kecskesajt saláta almával és diós vinaigrette öntettel
(Előételnek ajánljuk, de vega hölgyek-urak elégedettek lehetnek vele főfogásként is.)

Hozzávalók:
4 db 7-8 dekás kecskesajt (G.R. szerint Gevrik az igazi, de ha nincs kéznél ez a Cornishban termett fajta, használhatunk más friss lágy kecskesajtot.)
pár szálacska friss kakukkfű
1 nagy fej jégsaláta
1 maréknyi madársaláta
5 dkg szép dióbél
4 vastag szelet fehér vagy korpás kenyér
olívaolaj

bors

A vinaigrette-hez
½ citrom leve
1 evőkanál dióolaj
3-4 evőkanál olívaolaj
½ zöldalma

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
2. A sajtokat helyezzük sütőlapra, és tegyünk rájuk 1-1 félbevágott diót. Spricceljük meg a sajtokat olívaolajjal, szórjuk meg kakukkfűvel és fűszerezzük egy kis borssal.
3. Süssük a sajtokat körülbelül 6 percig, illetve addig, amíg a sajt külleme még csinos, de belül már finoman elolvadt.
4. Tépjük darabokra a jégsalátát, és tegyük tálba a madársalátával és a maradék, kissé megtördelt dióbéllel együtt. Lazán keverjük össze.
5. Egy másik tálban készítsük el a vinaigrette-et a citromléből és az olajokból, majd reszeljük bele az almát és sózzuk, borsozzuk.
6. Locsoljunk a mártásból egy keveset a salátára, és rázzuk össze.
7. A kenyérszeleteket pirítsuk aranyszínűre, majd egy nagy pogácsaszaggatóval vágjuk kerekre.
8. Osszuk el igazságosan a salátát négy tányéron, tegyük rá a kenyereket, majd a sajtokat, locsoljuk meg a maradék vinaigrette-tel, és tálaljuk. (G.R. külön nem hívja fel rá a figyelmet, mert magától értetődik, hogy a salátát azalatt készítjük el, amíg a sajt sül, és a kenyér pirul. A jó időzítés és a gyors tálalás az egyik titka a receptnek.)

Utóirat: Ha semmi kedvünk főzni, ebédeljünk mondjuk Londonban a Gordon Ramsay étteremben (foglaljunk asztalt két hónappal korábban), és ott feltétlenül kóstoljuk meg a libamájjal töltött galambot vagy a cornwalli bárányt (ne hagyjuk itthon a hitelkártyánkat)!

Tekintse meg

kert

Miniatűr kert-kezdőknek is!

Imádom a kreatív dolgokat, főleg, ha azok ilyen egyszerűen kivitelezhetők és meseszépek. Most megmutatom nektek ...