Home / Kiemelt / Szabadidő és sport

Szabadidő és sport

Jó hír: 2013-ban is jön a nyár s irány a Balaton! Ami a sportot illeti, rögtön van egy ajánlatunk: vonat és autó helyett kerékpáron vágjunk neki a magyar tengernek. Ez a reneszánszát élő közlekedési- sporteszköz és kiváló testmozgást biztosít, nem utolsó sorban kíméli a pénztárcánkat is. A tóparton körös-körül találhatók biciklikölcsönzők, érdemes „lízingelni” is. Számos remek gyalogtúra várja azokat, akik Móricz Zsigmond könyvének címével értenek egyet: „Gyalogolni jó!” Június végén például a Zöld Bakancs Természetjáró Klub rendez nagyszabású túrát a Balatontól néhány kilométerre fekvő Nivegy-völgyben.

A túrázók egyre elterjedtebb kisegítő eszköze a nordic walking vagy skí walking (síjárás). Finnországból indult hódító útjára, a sífutók nyári edzésénél használták először. „Feledékenyek sportjának” csúfolták ezt a testmozgást, arra utalva, hogy a botjárók otthon felejtették a sítalpakat. A különleges műanyag botok fejlesztésével mára már világszerte elterjedt az északi gyaloglás. A speciális botoknak megfelelően amerikai és finn szakemberek kidolgoztak egy sajátos gyalogló technikát. Ez eltér az atlétikai versenyeken szigorú szabályok közé szorított gyaloglástól, de optimálisan növeli az állóképességet és szinte valamennyi izmunkat megmozgatja. Legfőbb előnye, hogy kíméletes az izületeinkhez, nem okoz extrém terhelést, viszont a légzőszervektől kezdve a vérkeringésig általános egészségfejlesztő hatása van. Valóban testet-lelket felüdítő mozgásforma. Elsősorban az idősek körében vált népszerűvé, de mint sportág is megjelent és 2000 óta saját nemzetközi szövetsége is van (INWA).


Akik viszont bot nélkül is gyorsan járnak, azaz futnak, azoknak ott vannak a futóversenyek. Balatonalmádiban például öt kategóriában hirdetnek esti félmaraton futást, melynek távja 21 kilométer. A megfelelően felkészített futóknak bizonyára jólesik majd a fülledt nappali meleg után a hűvös esti kocogás. Érdemes edzeni rá és kipróbálni, még ha csak „negyed maratoni” lesz belőle, akkor is.
A balatoni tájon fokozottan jótékony hatást fejtenek ki a természet erői: a levegő, a napfény és a víz – az utóbbi itt áll legnagyobb mennyiségben rendelkezésünkre. A vízi sportok közül változatlanul a legnépszerűbb az úszás. Akár át is úszhatjuk a Balatont!
Ezt a hőstettet elsőként 1888 augusztusában Szekrényessy Kálmán vitte véghez. Az idén már harmincadszor rendezik meg a Balaton-átúszást, a nagy eseményen évről évre több ezren indulnak.

Jó sportolást kívánunk!

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...