Home / Best of / Híres emberek / Sikerférfi – GUNDEL TAKÁCS GÁBOR

Sikerférfi – GUNDEL TAKÁCS GÁBOR

A köztévé népszerű műsorvezetője interjúnk készítésével egy időben érkezett a kiskorú sportolókkal kapcsolatos jogi problémákról íródó szakdolgozatának befejezéséhez. Gundel Takács Gábor sokoldalúságának bizonyítéka ez: a számtalan tévés vetélkedő vezetése mellett sem feledkezik meg sportriporteri identitásáról. Érthetetlen, miként lehet elég számára a nap huszonnégy órája, hogy televíziós munkáin túl tovább képezze magát, egyéb feladatokat vállaljon, és még családjával, barátaival is foglalkozzon. Nekünk úgy tűnik, mindezeket könnyed eleganciával képes összeegyeztetni.
Valaha színésznek készült, ám mivel nem sikerült bejutnia a főiskolára, másik nagy szerelme, a sport felé fordult. Beiratkozott a Testnevelési Főiskolára, és sportmenedzseri diplomát szerzett.

Szakdolgozatának témaválasztása a sportos szakmai múltjának következménye?

Részben. Erre a képzésre csak sportolók, jogászok, vagy sportvezetői diplomával rendelkező személyek jelentkezhetnek. Viszont az is igaz, hogy nem foglalkoztam volna a kiskorú sportolók jogi problémáival, ha nem volnék érintve a témában: évek óta elnöke vagyok egy utánpótlás futballszakosztálynak, illetve egy lány kosárlabda egyesületnek. Sok olyan gonddal találkoztam, ami fejtörést okozott, és az ember egy idő után félműveltnek érzi magát a sporttal kapcsolatos jog területén. A szakdolgozatnak gyakorlati hasznát láthatom.
19 éves korától dolgozott a Magyar Televízió Sport Osztályán, aztán 1994-ben nagy fordulat következett be a szakmai életében: műsorvezető lett műveltségi és szórakoztató vetélkedőkben. Örült ennek a váltásnak?
Örültem, igaz az első feladatom még mindig a sport világához kötődött. A Játék Határok Nélkül című nemzetközi ügyességi vetélkedő magyar adását vezethettem, abban pedig egymást érték a sportosságot követelő megmérettetések, és ott épp az én sportkommentátori kvalitásaimra volt szükség. Ez volt az én „kilépőm” a sportvilágból.
Pár évig a TV2 csapatát is erősítette, ahol olyan műsorokat vezetett, mint a Dalnokok Ligája és az Áll az alku! Amikor visszakerült az m1-hez, Az örökös című műveltségi vetélkedővel kezdett. Beteljesületlen színészi ambícióit éli ki a szórakoztató műsorokban?
Nem készülök rá, szándékosan nem teremtek olyan helyzeteket, amikben színészkedhetek – bár jól jön, hogy megvan bennem ez a képesség, és az ilyen típusú műsoroknak ez része is. Manapság összetett műsorok készülnek, amikben van kvíz, játék, humor, beszélgetés. Olyanok ezek, mint valami hangulatos családi-baráti összejövetel, ahol mindenki jól érzi magát.

Veretes szakmai díjakat tudhat magáénak, idén Story Ötcsillag-díjat is kapott: az olvasók Önt választották 2011 legkedveltebb műsorvezetőjének. Az emberek szeretik Gundel Takács Gábort!

Ez csodás visszajelzés, örülök neki és büszke vagyok rá.

Egy éve fut a képernyőn a Maradj talpon! vetélkedő, amelynek Ön az egyik abszolút főszereplője. Milyen érzés nagy sikereket arató műsorokban dolgozni?

Jó olyasmit csinálni, amiben az ember jól érzi magát. Ám egy ilyen műsorban nem csak az a feladatom, hogy levezessem az adást, hanem az is, hogy szórakoztassam a nézőket, miközben a dramaturgiára és a műsor ritmusára is oda kell figyelnem.

Magánemberként szeret játszani?

Nagyon szeretek, inkább csak az idő szab ennek korlátot. Régebben barátokkal tarokkoztunk, ma pedig otthon kártyázunk a most 19, 16 és 14 éves gyerekeimmel.

Mennyire tud feleségének segíteni a gyereknevelésben?

Nem vagyok ritkábban együtt a gyerekeimmel, mint más szülők, csak más ritmusban teszem ezt. Állítom, hogy a gyereknevelés fő titka az, hogy sokat kell beszélgetni. Nagy hangsúlyt kell fektetni erre, mivel a srácok maguktól nem feltétlenül mondják el, mi nyomja a szívüket. Úgy érzem, nálunk ez rendben van.

A játékos vetélkedőkben kiélheti színészi ambícióit, szórakoztathat, sportkommentátorként pedig hódolhat „alapszenvedélyének”: irigylésre méltó!

Ehhez azért az is kell, hogy azokat a feladatokat, amiket rám bíznak, mindig magas szinten lássam el. Ha nem lennék alkalmas ezeknek a műsoroknak a vezetésére, másnak adnák, ha pedig rosszul közvetítenék egy sportműsort, legközelebb már nem én kapnám. Az ember tudja, mit ért el a pályáján, de nem szabad elhinni, hogy abból már meg lehet élni a hátralévő x évben. Újra és újra maximális felkészültséggel, alázattal, tudással kell elvégezni az aktuális munkát, mert csak akkor lesz következő!

Mit jelent Önnek a siker, a saját sikeressége?

Nyilván mindenkit ösztönöz az, hogy valamilyen módon sikeres legyen. A kérdés az, hogy mit értünk sikeren, hogy ki, mikor érzi magát sikeresnek! Nem szabad mások számára élni az életünket, akár ismert ember valaki, akár nem. A mai világ egyik nagy csapdája, hogy túl kifelé élünk, és túl sok minden függ attól, hogy mások mit gondolnak. Manapság sokkal többet tudunk másokról, mint önmagunkról! Számomra nem csak az a siker, ha kapok egy díjat, hanem az is, ha meg tudom magamat őrizni olyannak, amilyen alapvetően vagyok. Ha a tükörbe nézve, aki visszanéz rám, az egy ismerős, nem pedig egy torzkép – az számomra az igazi siker!

Tekintse meg

kert

Miniatűr kert-kezdőknek is!

Imádom a kreatív dolgokat, főleg, ha azok ilyen egyszerűen kivitelezhetők és meseszépek. Most megmutatom nektek ...