Home / Kiemelt / Pszichodráma – hiszünk-e benne?

Pszichodráma – hiszünk-e benne?

Előfordult már, hogy kiégettnek érezted magadat? Nem találtad a helyed, hirtelen nem láttad magad előtt a céljaidat, esetleg elbizonytalanodtál. Röviden szólva: nem voltál önmagad.

//

Vagy épp olyan dolog történt veled, ami felfordította az életedet. Egy haláleset, szakítás, és ehhez hasonló lélekpróbáló események. Az önkontroll elvesztése. Van, aki ezt megfelelően tudja kezelni. Vagy azért, mert a racionálisabb csoportba tartozik, vagy azért, mert profin alkalmazza a saját lelkének gyógyítását.

Valljuk be, ez a réteg elég vékony. Sajnos ilyenkor a legtöbben elveszünk az érzelmeink forgatagában, feltűnik a depresszió, a szorongás, mindenféle fóbiák ütik fel a fejüket, amikről addig talán nem is hallottunk. A legtöbb ember ilyen esetekben kényszercselekvésekbe menekül, előkerül az alkohol, drog, cigaretta, munkamánia és még sorolhatnánk. Nagyon kevés az az ember, aki ilyenkor azt mondja, hogy nem kérek a fenti addikciókból, szeretnék újra kiegyensúlyozott ember lenni, meg akarom oldani a problémáimat, és mivel egyedül nem tudom, segítséget kérek egy szakembertől. Ugye milyen ritkán halljuk ezt? Ne csodálkozzunk, a mai társadalom teljes mértékben azt sugallja, hogy rejtsük el a gyengeségeinket, legyünk erős, kemény emberek. Mutassuk azt, hogy minden a lehető legnagyobb rendben van. Ebbe az imidzsbe pedig nem fér bele egy pszichológus vagy egy pszichiáter, egy terápia. Ráadásul sok embernek előítéletei vannak ezekkel kapcsolatban. Azt gondolják, hogy kikötözik őket egy üres kórteremben, vagy olyan gyógyszereket kapnak, amitől még jobban megbetegednek.

Pedig rengeteg olyan terápia létezik, ahol nincs szükség gyógyszerre, különféle gyakorlatokkal próbálják megfejteni, átélni a szituációkat, ezáltal feloldani a keletkezett frusztrációkat. Ilyen a pszichodráma is. Hallottál már róla? Jacob L. Moreno nevéhez fűződik ez a terápia, Magyarországon Mérei Ferenc honosította meg a hetvenes évek elején. Tömören összefoglalva: összegyűlik egy kisebb csoport, akiket előtte gondosan kiválasztanak, és különböző eljátszott szituációkon keresztül megpróbálják megérteni és megoldani az őket foglalkoztató problémákat.

Rögtön felmerül a kérdés, miért jó ez? Miért nyíljak meg több idegen ember előtt? Ha az ember nem hisz a terápia fontosságában, eredményességében, akár a saját gyógyulásában, akkor tény, hogy nincs túl sok értelme. Az első lépés az, hogy hinni kell, hogy meggyógyulunk, hogy újra rendbe jön az életünk. Hinni kell a változásban, nem szabad félni tőle, bele kell vágni. A második kérdésre pedig a válasz: létezik egyéni terápia is, a monodráma. Mindkét változatát alkalmazzák a mai modern szakemberek, hiszen a lélek megfejtése, megnyugtatása a cél. Ráadásul ez egy játékos, igazán érdekesnek mondható gyógymód, olyan, akár egy élő társasjáték. És ki ne szeretné a társasjátékokat? Az pedig, hogy mennyire bevált ez a pszichoterápiás módszertan, azt több kutatás is bizonyítja. Számos pszichodráma egyesület és csoport működik az országban és szerte a világban is, ezzel bizonyítva a terápia hatékonyságát.

Tekintse meg

tacsi

Elolvadsz majd a büszke tacskómamától és hat imádnivaló kölykétől

Vigyázat Állatbolondok… ez a cikk megolvasztja a szíveteket. Mikor már azt hittük, hogy az újszülött ...