Home / Best of / Híres emberek / Kenuval az óceánon

Kenuval az óceánon

Hullámok hercege

E havi lapszámunk tematikája egyenesen megköveteli, hogy az Atlanti-óceánt egy kenuval átevező Rakonczay Gábor teljesítményéről is megemlékezzünk.
A magyar sportoló múlt év december 21-én szállt vízre a portugáliai Lagosnál azzal a céllal, hogy teljesen egyedül szelje át az óceánt Vitéznek keresztelt s mellesleg Fa Nándor által tervezett kenujával. Rakonczay segítségére két laptop, egy GPS-készülék, egy iránytű és egy műholdas telefon volt csupán. Mint azt mindannyian tudjuk, az út során nem várt nehézségekkel kellett megküzdenie, életveszélybe is került, sőt már az indulás sem ment zökkenőmentesen.


Egy korábbi hajóbaleset miatt a lagosi vízi hatóság tilalomban korlátozta a kikötőjéből való kievezést a nyílt óceánra, ezért Gábor azzal terelte el a helyiek figyelmét, hogy ő csupán Spanyolországba akar átevezni a part mentén. A csel bejött, a lagosiak nem tudták megakadályozni, hogy nekivágjon a fantasztikus rekordkísérletnek.
Január 6-án, húsz helyett mindössze tizenhat nap alatt, elérte a Kanári-szigeteket, ahonnét rövid pihenőt követően ismét útnak indult. Nem sokkal később azonban megtörtént az első figyelmeztető jel arra, hogy a vállalkozása aligha lesz sétahajókázás.
Gábort egy jókora hullám kisodorta a hajóból, ám ez még semmi nem volt ahhoz képest, ami ezután történt, s ami a mai napig kétségeket támaszt egyesekben, és óriási hullámokat ver (hogy stílszerűek maradjunk) a különböző internetes fórumokon.


A Kanári-szigeteket elhagyva két hétig napi kapcsolatban volt Rakonczay a feleségével. A műholdas telefonon folyamatosan pontos tájékoztatást tudott adni aktuális helyzetéről, két hét elteltével azonban megszakadt az összeköttetés, és az út végéig már nem is állt helyre. Egy újabb rossz idő és egy úgynevezett törő hullám ugyanis a feje tetejére állította a Vitézt! A 250 kg súlyú felszerelés az élelmiszerrel és a technikai eszközökkel együtt a hajó tetejébe zúdult, a kabinba pedig víz szivárgott be. Gábor villámgyorsan reagált: mivel életveszélybe került, megpróbálta visszafordítani a hajót. Ez csak óriási nehézségek és áldozatok árán sikerült. Az élelmiszer egy része odalett, és tönkrementek az elvileg vízálló laptopok, a lámpája és a műholdas telefon is. A sós víz megtette hatását…


Arra minimális esély volt, hogy észreveszi egy nagyobb hajó, és esetleg élelemben vagy felszerelésben segítséget nyújt neki, ezért Gábornak egy választása maradt: evezni. Evezni minél gyorsabban, hogy szárazföldet érjen.
Mivel tapasztalt sportolóról van szó, a csillagok állását figyelve és a továbbra is használható iránytűvel tartani tudta az irányt, így végül március 26-án, magyar idő szerint hajnali fél kettő körül sikeresen partot ért Antigua szigetén.


Rakonczay Gábor hatvan nap alatt evezett át az Atlanti-óceánon.
Elképesztő. Komolyan mondom: elképesztő.
Teljesítménye azt bizonyítja, hogy Magyarországon még mindig vannak hősök.

Tekintse meg

kert

Miniatűr kert-kezdőknek is!

Imádom a kreatív dolgokat, főleg, ha azok ilyen egyszerűen kivitelezhetők és meseszépek. Most megmutatom nektek ...