Home / Életmód / Egészség / Ez lenne a rák okozója? Nézz meg milyen ruhák lapulnak a szekrényedben!

Ez lenne a rák okozója? Nézz meg milyen ruhák lapulnak a szekrényedben!

Íme egy egyszerű és konkrét kérdés: bekennéd a bőröd méreggel? Természetesen sokan nemmel fognak válaszolni, pedig, ha tudnák, hogy szinte mindennap megteszik ezt, akkor elgondolkoznának azon, hogy milyen vegyületeket rejtenek magukban a főként sötét színű szövetek.

Európában egy sor kémiai összetevő használata tilos a textiliparban, de sajnos ez az ázsiai országokra nem érvényes. És mint tudjuk, a rengeteg ruházati cikk áramlik a keleti országokból hozzánk, amelyek igyekeznek a legújabb divatot követni, és olcsók is, így milliók öltöznek be az ott készült textíliákba. Az ezekben az országokban használt vegyszerek ártalmasak az egészségre, vannak, amelyek rákkeltőek, mások allergiát okoznak a bőrön, légzési nehézségek, hormonzavarok alakulhatnak ki.

A toxikus szerek a test legnagyobb szervén, a bőrön keresztül jutnak a szervezetbe, onnan pedig a májba kerülnek, ahol a méregtelenítés megy végbe. Nagyobb bajba is keveredhetünk, ha a mérgezés huzamosabb ideig fennáll, ráadásul azt is szem előtt kell tartani, hogy több ártó vegyszer kombinációja még veszélyesebbé válhat.

Az egyik legmérgezőbb vegyszer a formaldehid, amely súlyos allergiás rohamokat idézhet elő, de legyengülhet az immunrendszer is, álmatlanság, sőt még daganatok is kialakulhatnak.

Sokan nem is gondolnak bele abba, hogy egyes ruhák, szövetek, amelyek formadelhidet tartalmaznak, a nap 24 órájában kontaktusba vannak a bőrükkel. Ilyen például a fehérnemű, az ágylepedők. Ezt az anyagot számtalan más területen is felhasználják, a textiliparban elsősorban azért, mert tartást, élénk fényt kölcsönöz a ruháknak.

Az előállítás során nonil-fenol-etoxilátokat is használnak, amely szintén káros kémiai vegyület, amely a szervezet hormonháztartását boríthatja fel. Ezt a vegyszert még korlátozott mennyiségben ugyan, de az EU-ban is szabad használni.

A fekete, elsősorban bőrruhák gyártásánál, de műprémek előállításakor is olyan komplex vegyületeket alkalmaznak, amelyek allergiás tüneteket eredményezhetnek, így inkább ne adjunk ki pénzt ezekért.

Hogyan kerüljük el ezeket a ruhákat

Elsősorban el kell olvasni a címkét, hogy mit tartalmaznak a ruhák. Ha bármilyen szintetikus vegyszert látunk feltüntetve, mint a poliészter, nylon, acetát, akkor hagyjuk a boltban. Ha meg is veszünk egy ilyen darabot, érdemes előtte három alkalommal kimosni. Használjuk bio mosószereket, ezek hatásosabbak.

Forrás:

Tekintse meg

kert

Miniatűr kert-kezdőknek is!

Imádom a kreatív dolgokat, főleg, ha azok ilyen egyszerűen kivitelezhetők és meseszépek. Most megmutatom nektek ...