Home / Kiemelt / Az egyetlen kétkerekű Ferrari

Az egyetlen kétkerekű Ferrari

Ennek az ágaskodó paripának bizony tényleg nincs ki a négy kereke – ez aztán unikum a javából!

 

A Ferrari szó hallatán a benzingőzre kicsit is érzékenyek rögtön lúdbőrözni kezdenek és azonnal átvillan az agyukon egy gyönyörűséges vörös sportkocsi. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az elmúlt évtizedekben csak és kizárólag négykerekű járgányokra került fel a Ferrari jól ismert ágaskodó lovacskás emblémája.

 

Történt ugyanis, hogy a 90-es évek közepén napvilágot látott az a bizonyos Ferrari 900 típusjelzésű torpedó, mely motorkerékpár formában rendelkezik a már jól ismert olasz génekkel. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Ferrari motort nem az olasz gyárban készítették, hanem egy bizonyos David Kay nevezetű brit mérnök tervezte és gyártotta le – természetesen a megfelelő Ferrari engedélyek birtokában.

 

Az egyetlen példányban létező különlegesség elkészítése több mint háromezer ember órányi munkát vett igénybe, végeredményképp pedig egy olyan kétkerekű Ferrari jött létre, mely nulláról száz kilométer/órára alig 3 másodperc alatt katapultál, végsebessége pedig mintegy 260 kilométer/óra. Az elmondások szerint kiváló állapotban lévő masinában egy 900 köbcentiméteres négyhengeres motor dohog, melynek teljesítménye 105 lóerő.

 

A kézzel készített alumínium vázat és rengeteg magnézium alkatrészt felvonultató sportmotor a Ferrari alapítója, Enzo Ferrari emlékére készítette el David Kay, aki most egyébként aukciós árverésre bocsátja féltett kincsét. A Ferrari 900 várhatóan mintegy 30-35 millió forintos összeg ellenében cserél majd gazdát. A végére pedig egy apró adalék: a gépezet hangja állítólag leginkább a Spitfire-öket üldöző Messerschmitt vadászgépek hangjára hasonlít.

 

Tekintse meg

berhaz

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút ...