Home / Kiemelt / A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

A budapesti bérházak a legstrapabíróbbak

Budapest történelmi hangulatú utcái világi szinten híresek, rengetegen jönnek megcsodálni őket. Már túléltek két világháborút és egy forradalmat is, de még mindig ott állnak. A cikkből megtudhatod, mi a titkuk.

//

Személy szerint engem mindig is vonzottak a régi bérházak. Fővárosunkban a századforduló környékén rengeteg lakóház épült, amik még a mai napig állnak és laknak is benne. Szerintem részben ezek miatt a régi épületek miatt is jönnek a világ minden részéről a magyar fővárosba.

 

Ezek az épületek rendkívül strapabíróak, mert sok közülük két világháborút és egy forradalmat is túlélt. Vannak olyanok, akik pont ezért akarnak ilyen régi lakásokba költözni.

 

Sok nehéz időszakot túléltek ezek a bérházak, de nemcsak a szerencsének köszönhető, hogy még a mai napig ott állnak és egyben vannak, hanem azoknak a szigorú építkezési szabályoknak is, amik abban az időben voltak érvényesek, amikor ezeket építették, ugyanis a századforduló környékén nagyon szigorú építkezési szabályzatok voltak érvényben.

 

Rézben ezeknek a szigorú szabályoknak köszönhető, hogy nem épültek felhőkarcolók. De talán jobb is, mert olyan egyedi hangulatuk van ezeknek a régi épületeknek, hogy egy felhőkarcoló csak elrontaná.

 

Az épületek nem lehetettek magasabbak öt emeletnél és négyzetméterre pontosan meg volt szabva a méretek, többek között a különböző telkek mérete és a lakás magassága, ettől pedig nem térhettek el. Nem volt kivétel, ami erősíti a szabályt. Jellemző volt még a belső udvar és a tégla alakzat.

Tekintse meg

tacsi

Elolvadsz majd a büszke tacskómamától és hat imádnivaló kölykétől

Vigyázat Állatbolondok… ez a cikk megolvasztja a szíveteket. Mikor már azt hittük, hogy az újszülött ...