Home / Életmód / Egészség / 7 dolog, amit a kullancsokról és Lyme-kórról tudni kell

7 dolog, amit a kullancsokról és Lyme-kórról tudni kell

Ezek az apró, majd nagyra duzzadó vérszívók áprilistól egészen szeptemberig aktívak, várják, hogy állatba, emberbe belecsimpaszkodhassanak. A kullancsokkal nem csak az a gond, hogy egyesekben undort keltenek, hanem sajnos a Lyme-kórt is terjeszthetik, aminek súlyos szövődményei alakulhatnak ki.

 

1. Csak a kullancscsípéssel kaphatjuk el a Lyme-kórt

Eddig nem találtak bizonyítékot arra, hogy a betegség emberről emberre is képes átterjedni. A kór az állatoktól kapható el, tehát a kutyánkat rendszeresen vizsgáljuk át egy kiadós erdei séta után, hiszen a bundájuk alatt ott lehetnek az élősködők.

2. Otthon is kiszedhető a kullancs

A gyógyszertárak többségében kapható kullancscsipesz, így ha észrevettük, hogy az élősködő befúrta magát a bőrünkbe, fogjuk meg a csipesszel és csavarjuk ki, vigyázva, hogy feje ne szakadjon bele. Nem jó megoldás, ha például körömlakkal lefestjük, a legjobb, ha mihamarabb eltávolítjuk a vérszívót. Ha szakszerű beavatkozást szeretnék, a legközelebbi kórház sürgősségén is kiszedik a rovart.

3. 36 és 48 óra múlva következhet be a fertőzés

A megfigyelések szerint, ahhoz, hogy egy fertőzött kullancs átadja a Lyme-kórt, 36 és 48 óra szükséges. A leggyakrabban a fiatal, alig 2 mm nagyságú kullancsok jelentik a legnagyobb fertőzésveszélyt, éppen azért, mert kicsit, így sok időbe telik, amíg az ember észreveszi magán az anyajegynek tűnő fekete pöttyöt. A kifejlett egyedek is veszélyesek lehetnek, csak azokat könnyebb észrevenni, és rendszerint azelőtt eltávolítják, míg megfertőznék az embert.

4. Volt védőoltás, de hatástalannak bizonyult

A Lyme-kór elleni védőoltást hatástalannak ítélték, így 2002-ben a gyártását leállították. A betegség kezelésére négy féle antibiotikum családot szoktak alkalmazni.

5. A Lyme-kór tünete

Ha a csípés után 3 vagy 30 nappal egy 5 cm-re is megnövő bőrpír keletkezik, akkor bizony megfertőződtünk a Lyme-kórt okozó baktériummal. Sokan nem veszik észre ezt a vöröses foltot, legtöbbször egy családtag, vagy ismerős kérdez rá, hogy mi az a kipirosodás. Van olyan eset, mikor alig vehető ki ez a folt, épp hogy csak egy halvány pír keletkezik.

6. A Lyme-kórt vérvizsgálat útján állapítják meg

A fertőzés elején a legtöbb vérvizsgálat is negatív lesz, így legtöbbször a csípést követő 4–5 hétre rá mutatható ki valóban vérből a fertőzés.

7. Megelőzés

Ha kimegyünk a szabadba, akkor ajánlott kerülni a magas fűben való tartózkodást és főként azokat a helyeket, ahol köztudottan gyakran legelnek a juhok. Érdemes világos árnyalatú ruhákat viselni, hiszen ezeken könnyebben észrevehetők a kullancsok. A nadrágszárat pedig tűrjük be a zokninkba. Ha kell, használjunk kullancsriasztó készítményeket.

Forrás:

Tekintse meg

kert

Miniatűr kert-kezdőknek is!

Imádom a kreatív dolgokat, főleg, ha azok ilyen egyszerűen kivitelezhetők és meseszépek. Most megmutatom nektek ...