Home / Életmód / Egészség / Vigyázzon a trombózissal a hosszú utak során

Vigyázzon a trombózissal a hosszú utak során

Nyaralni jó dolog, főleg ha az ember egy kicsit távolabbi úticélt szemel ki magának. Azonban a hosszú repülőút olykor komoly veszélyeket tartogathat.

 

 

Az utazás során mindenkivel megeshet, hogy lábait nehéznek, sőt, fájdalmasnak érzi, viszont az esetek többségében csupán múló kellemetlenségről van szó. Azonban van, hogy mindez komoly egészségügyi problémát jelezhet.

Mi a mélyvénás trombózis?

A betegség röviden a mélyen futó vénákban kialakult vérrögöt jelzi, ami a tartós mozdulatlanság eredménye is lehet, mivel a sok ülés miatt az izmok nem húzódnak össze, így a vénás vér megreked. Természetesen ezen kívül még több minden más is okozhat mélyvénás trombózist, például véralvadási zavar, fogamzásgátló tabletták szedése, illetve bizonyos daganatok, gyógyszerek.

Tünetei

  • fájó láb (főleg lábszár)
  • megduzzadt láb
  • pirosas-lilás elszíneződés
  • a lábfej hátrahajtásakor érezhető térd alatti fájdalom

Sajnos gyakori, hogy semmilyen zavaró, feltűnő tünetekkel nem jár a trombózis, így meglehet, hogy már csak a súlyos szövődményei – pl. tüdőembólia, szívinfarktus, stroke- hívják fel rá a figyelmet.

 

Megelőzése, kezelése

Mint a legtöbb betegségnél, a hangsúly itt is a megelőzésen van, így fontos lenne szem előtt tartani az egészséges életmód alappillérjeit (mozgás, egészséges táplálkozás, túlsúly leadása, dohányzás elhagyása).

Ha hosszú busz-vagy repülőútra megy, mindenképp álljon fel pár percre óránként, és ha ül, akkor is mozgassa gyakran lábfejeit, végezzen velük körzéseket, fogyasszon sok folyadékot, valamint kerülje a túl szűk ruhák viselését.

Amennyiben már bekövetkezett a baj, a szakorvos véralvadásgátló, illetve vérrögoldó gyógyszerekkel, injekciókkal igyekszik megakadályozni a szövődmények kialakulását. Emellett minimum egy évig ajánlott speciális gumiharisnyát is hordani, hogy feszesen tartja az ereket, és hogy ne alakulhasson ki bennük pangás.

Tekintse meg

lúgosítás 2

A lúgosítás 3 élettani hatása

Talán nem is gondolná, de szervezetünk elsavasodása még arra is hatással lehet, hogy milyen gyakorisággal ...