Home / Életmód / Sziklamászásban lett Oscar-díjas

Sziklamászásban lett Oscar-díjas

Az extrém sportolóknak is megvan a maguk Oscar-díja. A 2003-as évben osztották ki elsőre az a világ egyik legjobb sziklamászóját, az amerikai Dean Pottert nek. Ismerkedjünk meg vele egy kicsit jobban!

Dean Potter, akit közelibb ismerősei természetesen Harry Potternek hívnak, New Hampshirben született. Nagyon mozgékony, ugyanakkor tee gátlásokkal élő gyermek volt, és mint minden gyerek ő is felmászott mindenre. Legszívesebben azonban az iskola után, az otthonához közeli sziklákat hódítgatta meg barátaival.
„Amint véget értek az órák, a haverokkal máris rohantunk a környéken lévő sziklákhoz, és már másztunk is. Jóformán mindenféle felszerelés nélkül, és persze mindenféle képzettség nélkül vetettük rá magunkat a falakra. Csak a bakancs volt a lábunkon, úgy mint annak idején a hőskorban, a 30-as években”-mesélte Dean, egyik interjújában.


Ezek után ne is csodálkozzunk, hogy élete lett a sziklamászás, és hamarosan a világ leggyorsabb és legügyesebb, szóló mászói között emlegették. Első nagy mászása az volt, amikor a Yosemite Nemzeti Parkban megdöntötte az Astroman meghódításának rekordját. A figyelmet magára azzal kelltette fel, hogy ösztönös technikája van, és zzal, hogy hajlandó a veszélyesebb utat választani, ha azzal időt spórolhat meg. A mászás során nem csak kitűnő egészségi állapota, erőnléte és hibrid technikája segíti: „a legfontosabb segítség, a megfelelő mentális állapot, nekem nagyon sokat segít, hogy képes vagyok teljesen ellazulni, és csak a mászásra összpontosítani.”

Tekintse meg

kert

Miniatűr kert-kezdőknek is!

Imádom a kreatív dolgokat, főleg, ha azok ilyen egyszerűen kivitelezhetők és meseszépek. Most megmutatom nektek ...