Home / Életmód / Egészség / Placebo hatás

Placebo hatás

Nem, most nem az együttesről lesz szó éppen, hanem arról a megmagyarázhatatlan tényről, hogy az agyunkat miképpen lehet teljesen összezavarni olyannira, hogy egy üdítő megivása után is azt a parancsot küldje végig a testünknek, hogy becsíptünk

//

Nagy szerencsénk, hogy mi már olyan világban élünk, ahol a rengeteg kémiai anyagból összeállított gyógyszer mellett találkozhatunk számos alternatív gyógyszerrel is, melyek csupán természetes hatóanyagokkal kívánják elérni ugyanazt a hatást. Pár évtizede ezt még  nem mondhattuk el. Azonban szomorú tény, hogy a legtöbb orvos a mai napig az „igazi” gyógyszerek híve, nagyon kevés az a szakember, amelyik inkább a naturális készítményeket ajánlaná a betegeknek, vagy bármely alternatív gyógymód kipróbálását javasolná. Persze valamilyen szinten érthető a jelenség, hiszen míg egy gyógyszer törzskönyvezéséhez évekre visszamenőleg kell bizonyítani sikeres kísérletekkel annak eredményességét, és pontosan fel kell vázolni a lehetséges mellékhatásokat, addig egy gyógyhatású készítmény esetében sokkal enyhébbek a feltételek. Racionalitás ide vagy oda, a száraz tények a kémiai eredetű medicinát igazolják.

Emellett a naturális gyógyszerek használatának egyik megkerülhetetlen feltétele, hogy a fogyasztója higgyen a hatásában. Teljesen felesleges beruháznunk különféle homeopátiás vagy méregdrága ősi kínai recept alapján készült pirulákra, ha egyáltalán nem is bízunk a termékekben. Hiszen nem várhatjuk el egy galagonya teától, hogy azonnal a megivása után és utána folyamatosan is helyén tartsa az addig egekben lévő vérnyomásunkat. Vagy mégis?
Hallottál már a placebo hatásról? A szó a latin „placere” jövő idejű alakja, jelentése: örülni fogsz nekem, tetszeni fogok. A placebo effektus lényege, hogy a beteg olyan gyógyszert kap, aminek semmilyen hatása nincsen, ellenben ő abban a tudatban van, hogy igazi gyógyszert kap, és attól, hogy ezt elhiszi, máris jobban fogja érezni magát a szer használata után. Hogyan létezik ez? Hiszen ez tökéletes ellentmondása a fent említett racionális érvelésnek. Pedig már a második világháború után alkalmazták ezt a technikát, amikor a kórházak kifogytak a gyógyszerekből, és a folyamatosan érkező sebesülteknek csak sóoldatos vizet tudtak adni. Ekkor azt tapasztalták, hogy az „ál-fájdalomcsillapító” sok esetben ugyanúgy csökkentette a fájdalmakat, mint a valódi szerek. Mindezért az agyunk a felelős.

Számos kísérlet igazolja agyunk hiszékenységét, amit nem csak gyógyszereken keresztül, hanem például alkohollal is próbára tettek már. Egy új-zélandi kutatócsoport bárpultnak rendezett be egy termet, és bontatlannak tűnő üvegeket nyitottak ki a társaság előtt, ezekből töltöttek a több mint 100 egyetemista egyik felének tiszta tonikot, másik felének pedig vodkával vegyített tonikot. Legalábbis ezt mondták nekik, azonban mindegyik üvegben csak tiszta tonik volt. Ezáltal semennyi alkohol nem jutott az egyetemisták szervezetébe, viszont a csoport egyik fele azt gondolta, hogy alkoholos koktélokat kap, egymás után sorjában.
A csapatnak a „buli” közben filmeket és képeket kellett megnézniük, majd el kellett olvasni egy szöveget, ami tele volt a filmekre és a képekre utaló, direkt megtévesztő tartalommal. Ezek után kérdőíveket kellett kitölteniük, amivel a megfigyelők azt akarták lemérni, hogy mennyire sikerült megtéveszteni a társaságot.

A kiértékelésekor kiderült, hogy az ál-vodkát fogyasztókat sokkal jobban befolyásolta az olvasott dezinformáló szöveg, mint a csapat azon felét, akik úgy tudták, hogy csak üdítőt isznak. Ráadásul a „részegek” sokkal biztosabbak voltak a válaszok helyességében vagy helytelenségében is.

Amikor a kísérlet után közölték az egyetemistákkal, hogy a vodka is tonik volt, legtöbben teljesen megdöbbentek. Azt mondták, már néhány pohár után érezték az alkohol hatását, egy-két embernél egyensúlyzavarok is jelentkeztek.

Tekintse meg

sportos_ferfi

AZ OTTHONI EDZÉS LEGFŐBB KRITÉRIUMAI:

Kritérium 1: MEGFELELŐ IDŐZÍTÉS OTTHON SZABADON KIVÁLASZTHATOD AZ EDZÉS IDŐPONTJÁT! Ugye egyértelmű, hogy ha otthon ...