Home / Életmód / Egészség / Pánikbetegség: van kiút?

Pánikbetegség: van kiút?

Korunk népbetegsége, és ugyanúgy – ha nem jobban – ledönt a lábunkról, mint az influenza. A benne szenvedők szinte sehol sem érezhetik magukat biztonságban: rájuk törhet a kínzó érzés otthon, munkába menet a kocsiban, de akár egy esti séta alkalmával is.

 

Pánikbetegség

 

A pánikbetegség egyfajta szorongásos kórkép, ami a legváratlanabb helyzetben csaphat le, semmilyen kiváltó ok nélkül. Ekkor a beteget halálfélelem, menekülési vágy fogja el hirtelen, tartva egy eljövendő, de nem meghatározható rossztól. Ez első pánikrohamot könnyű összetéveszteni a szívinfarktussal, ugyanis tüneteiben nagyjából megegyeznek, így nem ritka, amikor a kórházat riasztják, pedig a rosszullét mögött pánikroham áll. Egyetlen alkalom azonban nem jelent rögtön betegséget, azonban ha ez visszatérővé válik, akkor már egyértelműen diagnosztizálható. Sajnos a legtöbb esetben nem állnak meg egyetlen rohamnál, mivel sokan már előre rettegnek, hogy mikor fogja őket újra elfogni a halálfélelem és a rettegés.

 

Főbb tünetei

 

  • légszomj
  • heves szívdobogás
  • verejtékezés
  • halálfélelem
  • mellkasi fájdalom
  • zsibbadás
  • gyomorideg

Igaz, pszichés betegségről van szó, mégis komoly testi tüneteket is produkál, ezért mindenképpen szakember segítségét kell kérni még időben, mivel később a benne szenvedő egész életét meg fogja határozni.

 

Okai egyelőre nem tisztázottak, több elmélet is született arra, miért és mi váltja ki ezt egyesekből. Fontos, hogy a szervi elváltozásokat kizárják a diagnózis felállítását megelőzően, és az, hogy beteg kizárja annak lehetőségét, hogy valamilyen stresszhelyzet váltotta ki nála a rohamot, mivel a pánikbetegség jellemzője, hogy nincs látható indok a rosszullétekre.

 

Kezelése

 

Nagyon ritkán, de előfordulnak spontán gyógyulások, de sajnos nem ez a jellemző, így érdemes szakember segítségét kérni, különben hosszú évekig, akár évtizedekig is szenvedhetünk. Általában gyógyszeres kezelés egészíti ki a pszichológiai beszélgetéseket ( általában kognitív terápia). Attól függően, az orvos mit tart jónak, legtöbbször vagy antidepresszánst, vagy szorongásoldót ír fel a páciensnek, viszont az ő aktív közreműködése is szükséges a teljes gyógyuláshoz. Ebbe beletartoznak különböző légzéstechnikák elsajátítása, valamint önnyugtatás, például jóga, meditáció által. Az esetek többségében kizárólag egy féle terápia nem vezet eredményre, ezért ahány oldalról csak lehet, rá kell segíteni, hogy mielőbb magunk mögött hagyhassuk ezt az időszakot.

 

Tekintse meg

kert

Miniatűr kert-kezdőknek is!

Imádom a kreatív dolgokat, főleg, ha azok ilyen egyszerűen kivitelezhetők és meseszépek. Most megmutatom nektek ...